Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Wikileaksgrundare inte längre anhållen

Från 2010
Julian Assange
Bild: Reuters TV

Webbsajten Wikileaks grundare Julian Assange är inte längre misstänkt för brott. Enligt chefsåklagaren finns det inte skäl att anhålla Assange misstänkt för våldtäkt.

Från åklagarmyndigheterna säger man att Assange inte längre behöver anmäla sig till polisen, eftersom han inte längre är misstänkt för våldtäkt.

- Jag anser inte att det finns anledning att misstänka att han begått våldtäkt, kommenterar chefsåklagare Eva Finné beslutet.

Assange anhölls på fredagen i sin frånvaro misstänkt för att ha våldtagit en kvinna och ofredat en annan sexuellt.

Uppgifterna om våldtäktsfallet är än så länge mycket knapphändiga, men enligt svenska medier är det frågan om två kvinnor mellan 20 och 30 år gamla, som har kontaktat polisen. Kvinnorna har inte vågat göra anmälan på grund av Assanges maktposition.

På fredag kväll bedömde ändå en åklagare att misstankarna mot Assange var så pass starka att han skulle anhållas i sin frånvaro.

Kvinnorna känner varandra från tidigare
Kvinnorna ska ha träffat Assange när han befann sig i Sverige för att föreläsa och underteckna ett avtal med Piratpartiet om att partiet ska sköta Wikileaks servrar.

Den ena kvinnan sägs ha träffat Assange förra veckoslutet i en lägenhet i Stockholm, den andra ska han ha mött i Enköping i tisdags.

Kvinnorna känner varandra. I ett e-postmeddelanden till svenska medier tillbakavisar Assange anklagelserna. De saknar grund och är mycket upprörande skriver han också på mikrobloggen Twitter.

Wikileaks, som är en löst sammansatt ideell organisation, har varit i hetluften den senaste tiden efter att den publicerade tiotusentals hemligstämplade dokument om USA:s krigföring i Irak och Afghanistan.

Obama-administrationen har rasat och anklagat Wikileaks för att äventyra civila afghaners liv, afghaner som jobbar för amerikanerna i Afghanistan och nu riskerar att
bli utsatta för taliban-attacker.

Assange meddelade i onsdags att Wikileaks planerar att offentliggöra ytterligare 15 000 dokument från kriget i Afghanistan.

Internets Che Guevara
Wikileaks har under de senaste åren trampat många stormakter och organisationer på tårna med sina avslöjanden. Julian Assange har därför levt ett kringflackande liv,
aldrig vågat stanna länge på ett ställe.

Flera länder med USA i spetsen har krävt att Wikileaks ska tystas eller åtminstone dra tillbaka flera av avslöjandena. Men organisationen har också fått massivt stöd av människor runt om i världen. Julian Assange har blivit något av en internets Che Guevara.

Våldtäktsanklagelserna riskerar ändå att bli en besvärande fråga för Wikileaks. Assange har haft en hög profil i moralfrågor och yttrandefriheten på internet.

Wikileaks meddelar att organisationen uppfattar våldtäktsanklagelserna som ett försök till smutskastning.
Det här är en del av de smutsiga tricks som Wikileaks har blivit varnad för, skriver organisationen på Twitter.

Konspirationsteorierna florerar på internet. CIA har tagit till mycket ovanliga metoder, skriver en signatur på Twitter, vanligtvis brukar de bara skjuta människor i huvudet.
En annan signatur skriver att Julian Assange förses med svart huva och flygs med CIA-flyg till närmaste tortyrkammare om han kommer tillbaka till Sverige.

Enligt en isländsk journalist som samarbetar med Wikileaks som Svenska dagbladet har talat med befinner sig Julian Assange ännu i Sverige och tänker överlämna sig till polisen under dagen.

(Av Stefan Nordgren)