Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Blackwater bötar tiotals miljoner euro

Från 2010
Beväpnade Blackwater-vakter i Irak
Bild: EPA/Mohammed Jalil

Det amerikanska säkerhetsföretaget som tidigare hette Blackwater Worldwide ska betala 33 miljoner euro i böter för brott mot USA:s exportregler, skriver tidningen New York Times.

Företaget, som nuförtiden heter Xe Services, har gjort sig skyldig till bland annat illegal vapenexport till Afghanistan och för att ha utbildat taiwanesiska krypskyttar. Dessutom har företaget obehörigt förslagit att utbilda trupper i södra Sudan.

Xe och det amerikanska utrikesministeriet förhandlade länge om böterna och i går bekräftade en representant vid Xe att parterna hade nått en överenskommelse.

Blackwater är bäst känd för att ha öppnat eld mot civila i Irak varvid 17 människor dödades och för att ha begått andra grova brott i Afghanistan.

Händelserna i Irak inträffade då Blackwaters vakter eskorterade en amerikansk diplomatkonvoj genom Bagdad och öppnade eld mot obeväpnade irakier. Enligt ögonvittnen fanns det inga orsaker att öppna eld.

Åtalen mot de Blackwateranställda lades senare ner, vilket väckte starka känslor både i USA och i Irak. Åtalen förkastades eftersom rätten ansåg att åklagarsidan hade missbrukat vakternas vittnesmål.

Anställda har också fungerat som säkerhetsvakter för amerikanska diplomater i Irak och Afghanistan, men har också medverkat i underrättelsetjänsten CIA:s hemliga operationer i Pakistan.

(Av Stefan Nordgren)