Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Johannes Salminen försvarar islam

Från 2010
Klippmosken och klagomuren i Jerusalem

Islam är i dag utsatt för nästan en förtalskampanj och då är det viktigt att understryka vilka enorma värden muslimerna representerar i ett längre historiskt perspektiv.

Dessa invandrare är inte är blottade på allt utan har verkligen någonting att ge, någonting djupare, säger Johannes Salminen som nyligen har gett ut boken Islams två ansikten.

Mycket av vår kultur kom via muslimerna som i sin tur förmedlade det antika arvet från sin expansiva period så den europeiska kulturen skulle vara mycket fattigare utan den insatsen från islamskt håll, säger Salminen.

Muslimerna gör inte mycket för att påminna oss om att dom inte är nån tillfällig modern företeelse, utan att dom bär med sig ett arv som är avundsvärt och kunde ge också oss.

Vulgärpropagandan talar inte om rikedom

Det tragiska är att man inte har en aning om de reserver som finns i det gömda, den här boken försöker lyfta fram just det som är sällsynt i dag.

Jerusalem är ett exempel där tre religioner levde sida vid sida, det var ju så att koranen talar om bokens folk - judar och kristna - om Jesus som en av de stora profeterna och på Abraham och så vidare.

Det var en samexistens som var möjlig och reell, varför skulle inte vi kunna gå vidare på den linjen?

Det är helt förgiftat i Mellanöstern i dag, det är det tragiska: Judar och araber har på många sätt länge varit nära vänner och bundsförvanter.

Kan historian tas till hjälp?

Nationaliteterna har varit närvarande länge, det är ointressant att fråga vem som var först, båda har djupa rötter i Mellanöstern. Det är bara det att Israel har manövrerat ut sig och av araberna upplevs mer som en hatad främling i en region som borde vara deras hemland.

Oerhört olycklig utveckling

Det var enligt Salminen palestinierfårgan som förgiftade allting i Mellanöstern.

- Det är klart vi kan se alternativ, det är det nyttiga med historia, det behöver inte vara som det är, det kan vara helt annorlunda. Mängden varianter är på djupet en påminnelse om att vi inte ska låsa oss i dagens position.

Det är en olycklig profil av terrorism som islam har talibanerna att tacka för men det är också ett slags historisk tillfällighet. Islam har blodiga gränser, det finns ett inslag av våld i islam också men terrorismen en modern avvikelse, kan man säga. den finns inte på djupet i islam.

Så kan man säga att kristendomen också lämnar blodiga spår efter sig? Jo, och det är förfärligt: Korsfararna, den blodiga erövringen av Jerusalem 1099, där judar och muslimer slaktades. Minnet av det överskuggar fortfarande Orienten, det är nästan omöjligt att komma över. Där ser vi vilka hinder där finns för försoning, och det är inte alldeles hälsosamt blicka bakåt i historien, då stöter man på sådant som gör oss mer förbittrade, många aspekter som gör oss förvirrade, men sunda vätskor: vi har mycket att lära.

Ingrodd konservatism

Det är ju det ledsamma att principen om att nyheter leder till helvetet finns som en surdeg i mycket av islamiskt tänkande, man ser det ännu, det finns ständiga renässanser i den islamiska världen, plötsligt hoppas man, ser reformer, men sen stopp igen, man är tillbaka, då kommer just den gamla misstron mot nyheter fram och det fördärvar allting. Varje nyhet leder till förändring, varje förändring innebär misstag och varje misstag leder till helvetet.

Det finns ju på finskt håll många försök leva sig in i hur det är att vara muslim, islam har hos oss en ny sorts närvaro, liksom i hela Europa, man ska inte bli förvånad om moskéer reser sig vid sidan av kyrkorna också hos oss.

Det är ju intressant att se hur Barack Obama har godkänt mosképrojektet invid WTC, just för att muslimer ska känna sig jämbördiga på samma villkor som andra medborgare.

Nånting av det måste ju genomföras om man ska klara närvaron av muslimer och invandrare, eftersom vi har invandrarna här, och de ökar, så måste vi helt enkelt lära oss acceptera dem på deras egna villkor.

(Av Rabbe Nilsson)