Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Wallin tar avstånd från skolryska

Från 2010
Stefan Wallin
Bild: SFP

Svenska folkpartiets ordförande, kulturminister Stefan Wallin tar avstånd från tanken på att man på prov kunde byta skolsvenskan mot skolryska i kommunerna vid östgränsen.

Svenskan - ett valtema?

Sannolikheten för att svenskan blir ett valtema är överhängande stor. Egentligen är det redan det:

- Statsminister Mari Kiviniemi har gått längst när hon vill byta den obligatoriska svenskan mot ryska i östra Finland.
- En annan stor drivkraft är efterspelet av Karlebyfrågan.

Redaktionen bloggar

Vi har dåliga erfarenheter av försök, säger Wallin. Försök syftar ofta till någonting i slutändan, till exempel en permanentering, vilket blev fallet med det olycksaliga beslutet om studentsvenskan, säger Wallin. Svenskan är numera ett frivilligt ämne i studentexamen.

SFP-ledaren säger att de som föreslår ett sådant här experiment borde meddela vad de är ute efter med försöket.

Statsminister Mari Kiviniemi (C) lade fram förslaget vid ett skolbesök i norra Karelen i dag. Flera skolor i regionen vill införa obligatorisk ryska i stället för svenska.

När Kiviniemi besökte en skola i Kontiolahti i dag sade hon att att ett försök med ryska i stället för svenska kunde inledas i samband med den reform av timfördelningen som planeras som bäst.

Kiviniemi tar inte ställning till om hela den obligatoriska svenskan borde ersättas med ryska i de berörda områdena, eller om eleverna skulle ha obligatoriska kurser i båda språken.

Beslut om den nya timfördelningen ska fattas i höst. Kiviniemi tror ändå inte att något beslut om skolryskan i östra Finland kan fattas under den här hösten.

(Av Sara Langh)