Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Svenska församlingshemmet i Borgå kunde säljas"

Svenska församlingshemmet i Borgå.

Svenska församlingshemmet på Runebergsgatan i Borgå kunde säljas. Det är ett förslag som lyfts fram av den konsult, som nu ser över den kyrkliga samfällighetens fastighetsnät.

Det var i augusti som gemensamma kyrkorådet beslöt att låta en konsult utreda om det finns fastigheter församlingarna kunde sälja för att spara pengar.

Som ett alternativ nämner konsulten att svenska församlingshemmet kunde säljas och att både svensk och finsk församlingshemsverksamhet i framtiden kunde finnas på adressen Lundagatan 5 i Borgå.

Ett annat exempel på fastigheter som nu utreds är kurscentren i Karijärvi och Pellinge. Frågan är om samfälligheten kunde klara sig med endast ett kurscenter i fortsättningen.

Beslutsfattarna i den kyrkliga samfälligheten diskuterade konsultens förslag på ett seminarium senaste vecka. Ingen av de förtroendevalda som var på plats från den svenska och den finska församlingens sida då var för en försäljning av svenska församlingshemmet, konstaterar Stig Bäcklund från gemensamma kyrkorådet.

Han anser att en försäljning av det svenska församlingshemmet är helt otänkbar, eftersom hemmet utgör en central punkt för den svenska församlingsverksamheten.

Församlingarna ska totalt göra sig av med över 4000 m2 fastighetsyta och därför har konsulten vänt på alla stenar, konstaterar Bäcklund.

Tillsvidare pågår utredningen kring församlingarnas fastighetsnät och inga beslut har fattats. Det är i sista hand gemensamma kyrkofullmäktige som fattar beslut om hur fastighetsnätet ska åtgärdas.

(Av Katarina Andersson)