Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Operation Atalanta: Svårt att bedöma hur farligt det är

Pirater i Somalia

Logistiken och försörjningen av fartygen är de absolut största utmaningarna i samband med EU:s Atalanta-operation utanför Somalia. Havsområdet är enormt och då det dessutom ligger långt borta från hemlandet kan det bli svårt att få fram till exempel reservdelar, säger man från det svenska försvaret.

- Så fort det är något som måste ske när det gäller underhåll, så måste man räkna med att det tar tid. I vår förra insats hade vi ett haveri på en axel på ett av fartygen och det var ganska jobbigt att lösa, säger Sveriges Överbefälhavare Sverker Göransson. Han påminner också om att en så enkel sak som hettan kan ställa till med problem för besättningar från Sverige och Finland.

Sverige har deltagit i operation Atalanta i två repriser. Ifjol deltog man med tre fartyg och som bäst patrullerar fartyget HMS Carlskrona i farvattnen utanför Somalia.

- Vi har eskorterat fartyg mellan Mogadishu och Mombasa, redogör Frank Johnsson, sekond ombord på HMS Carlskrona, för de senaste femton dagarnas uppdrag. Då jag når honom har fartyget nyss lagt till i hamnen i Dar es Salaam i Tanzania.

Enligt Johnsson har man under de senaste veckorna inte stött på några pirater, men samtidigt har andra fartyg i styrkan gjort det. Ifjol var också det svenska fartyget HMS Malmö inblandat i en kort eldstrid med pirater.

- Det är svårt att bedöma hur farlig operationen egentligen är. Piraterna använder sig av finkalibriga vapen och pansarvärnsvapen. Hittils har piraterna visserligen inte använt sig av mycket vapenkraft, men det här är i alla fall miljön där vi arbetar i, säger Sverker Göransson.

I Finland inleds uttagningarna för de finländare som vill delta i operationen utanför Somalias kust i dag. Nästan 1 000 personer har visat intresse för att tjänstgöra på flottans fartyg Pohjanmaa. Knappt 250 frivilliga samlas i dag till uttagningsprov i Obbnäs.

(Av Henrika Juslin)