Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Medlemstillströmning till KD

Från 2010
KD:s nya logo

Kristdemokraterna har märkt en "exceptionell" ökning av nya medlemmar den senaste veckan, skriver tidningen Helsingin Sanomat.

Kristdemokraternas ordförande Päivi Räsänen har varit i blåsväder efter förra veckans tv-debatt om homosexualitet som fick tusentals finländare att lämna kyrkan. Debatten om homosexuella par ska tillåtas att välsignas i kyrkan delar folket och Räsänen har fått utstå mycket kritik för sin konservativa linje.

Räsänen säger till Helsingin Sanomat att hon också har fått tusentals e-postmeddelanden som har uttryckt stöd för henne.

- Det kommer 200 meddelanden i timmen, säger Räsänen.

Riksdagsgruppens ordförande Bjarne Kallis bekräftar att Kristdemokraternas medlemmar har ökat dramatiskt efter tv-debatten.

- Vi har aldrig tidigare fått in så många medlemsansökningar, säger Kallis till HS.

Kallis säger också att Räsänen har riksdagsgruppens stöd, med ett undantag. Riksdagsledamot Tarja Tallqvist tar avstånd från Räsänens åsikt i frågan, och säger att riksdagsgruppen inte hade gett Räsänen klartecken att prata om homosexuella i förra tisdagens tv-program. Tallqvist själv anser att "alla är likvärdiga" och hon är redo att godkänna att homosexuella par välsignas av kyrkan.

Länk till Helsingin Sanomats artikel
(Av Rabbe Nilsson)