Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fortsatt oro i Frankrike

Den franska senaten röstar i morgon om regeringens pensionsreform. Reformen har utlöst omfattande demonstrationer och strejker. Demonstranter blockerade i morse vägen till och från flygplatsen i Marseille.

I går kväll urartade protesterna i kravaller i Lyon. Demonstranterna har också stört distributionen av bränsle och blockerat landets största oljehamn.

Det slutliga beslutet om pensionsreformen låter vänta på sig. Enligt nyhetsbyrån Reuters har regeringen diskuterat reformen långt in på småtimmarna i natt och diskussionerna väntas fortsätta ännu i dag. Det betyder att omröstningen i senaten kan ske tidigast på fredag.

Den franske energiministern Jean-Louis Borloo säger att var fjärde bensinstation står tom eftersom det inte kommer någon bränslepåfyllning.

Långtradarchaufförerna deltar i de omfattande protesterna mot den planerade pensionsreformen i landet. Regeringen kommer att börja använda av landets nödlager under de närmaste dagarna. Omkring 4 000 bensinstationer står tomma.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har gett polisen order om att bryta blockaden av alla bränsledepåer som demonstranter har spärrat.

I Parisförorten Nanterre har maskerade ungdomar söndrat butiksfönster och kastat stenar mot polis. I Lyon har demonstranter tänt på bilar.

Fransmännen demonstrerar mot att regeringen vill höja pensionsåldern från 60 till 62 år. Gränsen för full pension ska också höjas med två år till 67.

Enligt det franska inrikesministeriet deltog över 1,1 miljoner fransmän i gårdagens demonstrationer. Fackföreningar menar att siffran är närmare 3,5 miljoner.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har manat till lugn men insisterar fortfarande på att gå vidare med pensionsreformen.

Parlamentets andra kammare, senaten, ska rösta om reformen senare den här veckan. Tidigare hette det att omröstningen skulle ske i dag.

(Av Lasse Gustafsson)