Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Mobilspelens popularitet ökar snabbt

Mobilspelet Angry Birds

Små, enkla spel på mobiltelefonen har på en kort tid blivit en miljardbusiness. I Finland är branschen fortfarande relativt ny, men utvecklingen är snabb. Under de senaste åren har tiotals nya spelfirmor grundats.

Enligt Alf Rehn, professor i företagsekonomi vid Åbo Akademi, är det fullt möjligt att bygga upp också stora företag kring små nekla spel, så kallad casual gaming.

- Zynga som är den riktigt stora inom casual gaming har blivit ett miljarddollarsföretag med sina enkla, basala spel. Vi börjar också i Finland se väldigt intressanta företag som till exempel Jussi Laaksonens Applifier som börjar göra business både på casual gaming och businessen kring casual gaming, säger Rehn.

Nokia ännu efter Apple

Förutom webbaserade spel som till exempel Farmville har också Apples mobiltelefon Iphone varit en föregångare. Varje månad laddas kring en halv miljard spel och program från Apples webbutik. Vissa av dem är gratis, men majoriteten kostar cirka en euro. Nokia satsar också hårt på marknaden, men bolagets försäljningssiffror släpar ännu efter. Per månad laddas kring 40 miljoner spel och program ner från Nokias Ovi-tjänst.

Hemligheten verkar vara små spel som är enkla att lära sig och som går att spela när man har lite extra tid.

I dagens läge är den finländska spelindustrin rätt liten. Den årliga exporten går på cirka hundra miljoner euro, vilket är trefaldigt mer än exporten av inhemsk populärmusik. Ett av företagen som klarat sig väl är Rovio. Företaget har bland annat utvecklat spelet Angry Birds.

Angry Birds har kallats Finlands svar på Mario och bygger på en enkel idé. Med hjälp av en slangbössa ska man skjuta fåglar mot grisar som gömmer sig i olika sorters fort. Hittills har spelet sålt i sju miljoner exemplar. Enligt Peter Vesterbacka, Rovios ansvarsperson för den amerikanska marknaden, är det just enkelheten som är nyckeln.

- Speciellt på mobilsidan gäller det att ha spel som är väldigt enkla att börja spela, så att du kan lära dig spelet på några minuter. Sedan ska spelet också ta med dig så att du kan spela en halvtimme eller flera timmar, säger Westerbacka.

(Av Lotta Staffans)