Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Soini lägger sig inte i kandidaters uttalanden

Från 2010
Sannfinländarnas ordförande Timo Soini
Bild: Yle/Andreas von Weissenberg

En del av Sannfinländarna går till val med en starkt invandringskritisk linje. Partiordförande Timo Soini säger att han delvis stöder den linjen men han vill inte ta itu med enskilda främlingsfientliga uttalanden av kandidater.

Tretton sannfinländska riksdagsvalskandidater samarbetar kring ett invandringskritiskt program som går under namnet "Nuiva Vaalimanifesti" som kan översättas till det njugga valmanifestet. Utgångspunkten är att Finland ska ta avstånd från mångkulturen och den nya statsreligionen som här kallas främlingsdyrkandet.

Det föreslås bland annat att arbetslösa invandrare inte ska få bo i städer och de "sociala invandrarna" ställs mot de "goda och kunniga invandrarna". Bland undertecknarna finns flera kända lokalpolitiker som Helsingfors-politikern Jussi Halla-Aho och Soinis egen medarbetare Vesa-Matti Saarakkala.

Motsvarar valmanifestet partiets linje?

- Vi är ganska eniga om den kritiska linjen. Vi tror på att mänskor kan komma till Finland för att arbeta, enligt våra regler och lagstiftning. Men måste man också förbjuda någonting, inte bara ta, säger Soini.

Här står att arbetslösa invandrare inte ska bo i städer, håller du med?

- Jag går inte in på varenda ord. Programmet är en helhet, så jag tar inte ställning till det här.

Bland undertecknarna finns också riksdagsvalskandidat Freddy Van Wonterghem från Kotka. I sin blogg försvarar han en arbetsplatsannons som minoritetsombudsmannen har tagit till behandling. I annonsen där man sökte en hot dog-försäljare nämndes att arbetet inte är för sökande med annan hudfärg, eller "värivikaisille". Timo Soini har inte hört om fallet och är inte ens intresserad av att läsa den egna riksdagsvalskandidatens uttalande.

- Jag vet ingenting om annonsen, så jag kommenterar inte, säger Soini.

Bland riksdagsvalskandidaterna finns också andra som har gjort sig kända för främlingfientliga uttalanden. Halla-Aho har i tingsrätten dömts för brott mot trosfriden. Frågan behandlas som bäst i hovrätten och åklagaren vill se honom dömd för hets mot folkgrupp. Också James Hirvisaari står åtalad för hets mot folkgrupp, han är riksdagsvalskandidat från Asikkala.

Vilka kriterier har ni använt då ni har valt kandidaterna?

- Det är distriktorganisationerna som har valt kandidaterna. Vårt parti är inte Timo Soinis diktatur.

Men du har väl någonting att säga till om?

- Jag är bara en av partistyrelsens medlemmar.

(Av Rabbe Nilsson)