Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

EU försöker enas om budgeten

Flaggor utanför EU-parlamentet i Bryssel

Hur EU:s gemensamma pengar ska fördelas nästa år står på agendan i Bryssel i dag.

EU-ländernas budgetansvariga ministrar och Europaparlamentet hoppas nå en överenskommelse om nästa års budget. Ministrarna ser inte ut att gå med på någon kompromiss om höjningar av budgetmedlen.

Europaparlamentet föreslår en höjning med sex procent men 13 av EU:s medlemsländer har bestämt dragit streck vid knappt tre procent, bland dem Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Finland.

Framför allt Storbritanniens premiärminister David Cameron har sagt att det är omöjligt att lova mer pengar till EU samtidigt som man hemma gör svidande nedskärningar.

För Finland betyder en budgetökning med knappt tre procent i stället för sex procent inbesparingar på ungefär 50 miljoner euro.

Haglund orolig för nedskärningar i forskningsanslag

Europaparlamentariker Carl Haglund (sfp) är medlem i parlamentets budgetutskott. Han är besviken på att medlemsländerna vill göra nedskärningar i de föreslagna medlen för utveckling och forskning.

- Alla är alltid överens om att vi bör satsa på forskning och utveckling, men när det kommer till kritan så är man inte villiga att betala. Nio procent av EU:s budget går till forskning och utveckling men hela en fjärdedel av de nedskärningar som medlemsländerna vill göra riktas mot de här budgetposterna, säger Haglund.

Haglund är orolig för att EU:s konkurrenskraft försvagas då man inte satsar tillräckligt med konkreta medel på att ta fram nya innovationer. Innovationer, forskning och utveckling är en central del av EU:s så kallade 2020-strategi för att bli världens konkurrenskraftigaste ekonomi.

- Tänkandet är alltför kortsiktigt. Vi kan inte bara utgå ifrån det rådande ekonomiska läget utan måste inse att uteblivna satsningar på forskningen innebär problem och förlorad konkurrenskraft på lång sikt, säger Haglund. Även om EU:s gemensamma medel bara är en del av de pengar som går till forskning i Europa så handlar det också om vilka signaler man ger menar han.

Bland annat i USA har forskningsområdet fått betydande tilläggsfinansiering genom regeringens stimulansprogram under den ekonomiska krisen. Också Kina satsar för tillfället stort på forskning och utveckling.

(Av Lasse Gustafsson)