Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty: EU skyr sitt ansvar

EU har inte gjort tillräckligt för att ta itu med de medlemsländer som har varit inblandade i USA:s hemliga fångtransporter i Europa.

Det anser människorättsorganisationen Amnesty International i en rapport som publicerades i dag.

Enligt Amnesty International finns det klara bevis för att många europeiska länder har kopplingar till de människosrättskränkningar som har skett inom ramen för den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s program för terroristbekämpning.

Programmet inleddes efter terrordåden i USA den elfte september 2001.

Människorättskränkningarna omfattar bland annat hemliga fångtransporter och tortyr av terrormisstänkta personer.

De hemliga fångtransporterna anses strida mot internationella konventioner eftersom fångarna inte behandlades enligt folkrätten.

Kränkningar i Europa

Enligt Amnesty International har många människorättskränkningar skett på europeisk mark - i länder som exempelvis Tyskland, Storbritannien, Sverige, Rumänien och Litauen - vilket gör att de här länderna inte kan fråntas sitt folkrättsliga ansvar.

Undersökningar och rättsliga processer gällande europeisk medverkan i CIA:s terrorbekämpningsprogram har påbörjats i några europeiska länder.

Litauen har till exempel bekräftat att CIA hade två hemliga fängelser i landet och i juni 2010 tilläts representanter från Europarådet besöka fängelserna. Litauen har också påbörjat en brottsutredning där de ansvariga ska ställas inför rätta.

Inte tillräckligt

Men i många länder är åtgärderna inte är inte tillräckliga, menar Amnesty International och uppmanar EU-länderna att ta sitt ansvar och göra rättvisa åt de personer vars mänskliga rättigheter har kränkts i kampen mot terrorismen.

Bland annat Sverige anklagas för att inte tillräckligt ha undersökt omständigheterna kring avvisningen av två egyptiska medborgare till Egypten i december 2001. Männen överlämnades till CIA och uppgav senare att de hade blivit torterade.

Även Rumänien, som misstänks ha haft hemliga fångläger där CIA- fångar förvarats, får hård kritik av Amnesty för att myndigheterna fortsättningsvis nekar till att de har varit inblandade.

(Av Stefan Nordgren)