Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN pekar ut Hizbollah för Haririmord

Från 2010

Det har snart gått sex år sedan den tidigare libanesiska premiärministern Rafik Hariri mördades i ett bombattentat i Beirut.

Enligt uppgifter som läckt ut kommer FN:s utredare att peka ut organisationen Hizbollah som ansvarig för mordet. Men Hizbollah tillbakavisar påståendet som en israelisk konspiration.

Att läsa avslöjandet som Washington Post och den kanadensiska rundradion gör är som att läsa en spionroman. Den fjortonde februari 2005 dog Libanons tidigare premiärminister Rafik Hariri tillsammans med 22 medarbetare när hans bilkonvoj sprängdes i luften. Mordet följdes av en våldsvåg som skakade Libanon i månader.

Rafik Hariri var den libanesiska politiker som ledde återuppbyggnaden av Libanon efter inbördeskrig och oroligheter. Han satte också upp sig mot det mäktiga grannlandet Syrien som delvis ockuperat och styrt och ställt i Libanon under lång tid.

Därför riktades misstankarna om vem som låg bakom attentatet mot Rafik Hariri mot Syrien.

Spåren leder mot Hizbollah

Men en kartläggning av mobiltelefontrafik kring platsen för attentatet har lett utredarna åt ett annat håll. Till Hizbollah, den islamitiska organisationen som kämpar mot Israel och som är en viktig kraft i Libanon.

Det har tidigare redan förekommit rykten åt det här hållet. Och varje gång slår Hizbollah ifrån sig.

- Den som tror att vi kommer att tillåta att någon försöker gripa våra kämpar misstar sig. Vi kommer att kapa av den hand som griper efter dem, säger Hassan Nasrallah, Hizbollahs ledare.

Hizbollahs bild av vad som hänt är raka motsatsen till det FN:s utredare kommit fram till. Hizbollah menar att det är Israel som dödade Rafik Hariri, och som nu via FN försöker lägga skulden på sin fiende Hizbollah.

Av Stefan Winiger
(Av Eva Blässar)