Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Svartå skolcentrum planeras

Från 2010
Svartå skola.
Bild: YLE/Mikaela Sonck

Frågan om Svartåskolorna är inte helt okomplicerad. Bland annat språkfrågan har varit på tapeten när man diskuterat en gemensam skolbyggnad.

Jari Salminen, rektor för Mustion koulu, ser bara fördelar med ett gemensamt skolcentrum. Språkfrågan ser han inte som ett problem. Tvärtom. I skolan kan man stöda båda språken. Salminen är besviken över Raseborgs inställning till frågan. Processen stampar så stället och i skolan hade man redan hoppats på att byggandet av skolcentret nu skulle påbörjas. Ännu då staden Raseborg grundades fanns det mer pengar öronmärkta för Svartå skolor. Jari Salminen är medlem i Raseborgs stadsfullmäktige.

Både Mustion koulu och Svartå skola är i behov av renovering. Husen är gamla och dragiga och saknar nödvändiga utrymmen som krävs för att kunna följa undervisningsplanen.

Eleverna i Svartå skola har redan nu slöjdlektioner i Mustion koulu eftersom Svartå skola inte har någon slöjdsal. Rektorn Eva Wickholm-Ekman tror att båda skolorna skulle dra nytta av ett gemensamt skolcentrum. Skolorna skulle trots allt fungera helt som skilda skolor.

(Av Michaela Sonck)