Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nato hade försvarsplan för Baltikum

Nato-Rysslandbild

Försvarsalliansen Nato gjorde upp en försvarsplan för de baltiska länderna efter kriget mellan Ryssland och Georgien. Det framgår av amerikansk diplomatpost från Wikileaks som bland annat New York Times och brittiska The Guardian har tagit del av.

Initiativet till den konkreta försvarsplanen mot Ryssland kom från de baltiska länderna som hade oroats av Georgienkriget.

De baltiska länderna blev Natomedlemmar redan år 2004, men försvarsalliansen gjorde inte då upp någon konkret plan för hur militärinsatsen skulle se ut ifall något av länderna skulle utsättas för anfall.

Tyskland motsatte sig först tanken på en speciell baltisk försvarsplan och Wikileaks-dokumenten visar att också USA till en början förhöll sig avvaktande till balternas begäran eftersom man inte ville riskera de förbättrade relationerna till Ryssland.

I praktiken utvidgade Nato sedan den krigsplanering som man hade färdig för Polen också till de baltiska länderna. Det formella beslutet fattades av Nato i januari i år.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton uppmanade balterna och andra Natomedlemmar att hålla tyst om den nya försvarsplanen. Baltiska och polska medier har ändå rapporterat om den under de senaste månaderna.

(Av Lotta Staffans)