Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Försvarsanställd varnade om Stockholmsdådet

Från 2010
Bild: SVT

Den svenska polisen har bekräftat att explosionerna i Stockholm i lördags var terrordåd. Säkerhetspolisen har tagit över förundersökningen.

En anställd vid Sveriges försvarsmakt kan ha känt till planerna på bombdåden flera timmar före de inträffade. Nyhetsbyrån TT säger sig ha information om att en person vid försvaret ska ha skickat ett meddelande till en bekant om att hålla sig borta från Drottninggatan.

Försvarsmakten förnekade ändå att de skulle ha haft någon sådan information. Senare uppgav försvaret att man "bereder hur frågan ska hanteras".

Centrala Stockholm skakades av två explosioner vid 17-tiden lokal tid i går. En självmordsbombare dog i den ena explosionen och i den andra skadades två personer lindrigt då en bil exploderade.

Attentaten ändrar inte på den rådande hotbilden i Sverige, säger Anders Thornberg som är chef vid avdelningen för säkerhetsåtgärder vid Säpo. Polisen har ändå beslutat öka ändå sin närvaro och synlighet i Stockholm, bland annat i flera köpcentrum.

Säpos bedömning är att det inte finns någon koppling till det misstänkta bombhotet i centrala Göteborg för några veckor sedan, säger Thornberg.

Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna i fallet och Thornberg kommenterar inte uppgifterna om att den misstänkta gärningsmannen skulle ha haft flera sprängladdningar av vilka bara en exploderade. Huruvida mannen är känd för polisen sedan tidigare eller har väckt misstankar hos Säpo lämnar polisen också osagt.

Hotmeddelande till TT och Säpo

Nyhetsbyrån TT fick en terrorvarning cirka tio minuter före explosionerna. Varningen som bestod av ett e-postmeddelande och en ljudfil på svenska och arabiska var adresserad även till den svenska säkerhetspolisen Säpo.

I varningen vänder sig gärningsmannen till det svenska folket och säger att "nu ska era barn, döttrar och systrar dö lika som våra bröder och systrar och barn dör". Mannen hänvisar till Lars Vilks målningar och de svenska soldaterna i Afghanistan. Han ber även om förlåtelse av sin familj.

"Hundratals kunde ha dött"
De båda explosionerna inträffade mitt i julrusningen alldeles intill det kända promenadstråket Drottninggatan i centrum av Stockholm. Först exploderade en bil klockan 16.52 på Olof Palmes gata och tio minuter senare dödades en man i en explosion på Bryggargatan.

Bara en av de sex rörbomber gärningsmannen bar på exploderade, rapporterar svenska medier. Bomberna tros ha varit seriekopplade, men kablarna mellan laddningarna hade av någon anledning slitits av så att bara en av bomberna detonerade.

Enligt Aftonbladet hade mannen också en ryggsäck full med spikar och ett misstänkt sprängämne som ändå inte exploderade.
Enligt vittnen på plats ropade mannen något på arabiska innan bomben detonerade.

Enligt vapenexpert Bo Janzon på Totalförsvarets forskningsinstitut kunde det hela ha slutat mycket värre, skriver Expressen. Om det var splitterförsedda bomber och mycket folk runt omkring kunde allt från tiotals till hundratals personer ha dött, menar Janzon.

Gärningsmannens familj hotas

Bilen som exploderade ägdes av en 29-årig man från Tranås i Småland, cirka 270 kilometer från Stockholm. Samma man misstänks vara självmordsbombaren, men polisen har inte bestyrkt hans identitet.

Information om mannen sprids ändå på nätet. Enligt Aftonbladet har mannens familj hotats och polisen överväger skyddsåtgärder. Mannen hade en hustru och två barn. Enligt det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegels webbplats var gärningsmannen en ung irakier. Mannen hade varit mycket aktiv i sociala medier, och kritiserat krigen i Irak och Afghanistan.

Uppgifter tyder på att självmordsbombaren tillfälligt skulle ha bott i Luton i Storbritannien. Brittisk underrättelsetjänst utreder nu också hans förehavanden i landet.

På söndagen hade en sida skapats på Facebook, där det står att 29-åringen ska vila i frid, och att han dog en hjältes död, skriver Svenska Dagbladet. På sidan finns också många som kritiserar självmordsbombningen.

Terrorexpert: Allvarligt trendbrott

Den svenske terroristexperten Magnus Ranstorp är professor vid Försvarshögskolan och anser att gärningsmannens extremreligiösa kommentarer och filmklipp på Facebook borde ha dragit till sig Säpos intresse.

Ranstorp är extremt oroad över att terror nu riktas urskillningslöst mot civila i Sverige. Han talar om ett allvarligt trendbrott. Inget liknande har tidigare skett i Skandinavien, säger han till Aftonbladet. De som försöker förneka att det finns extremister av det här slaget har enligt Ranstorp nu fått en törn.

Bildt: Försök till terrorattack

Utrikesminister Carl Bildt talar om ett försök till terrorattack. Ett högst oroande försök till terrordåd i en folktät del av centrala Stockholm, skriver han på engelska på sitt Twitterkonto.
Misslyckades - men kunde ha blivit verkligen katastrofalt, fortsätter han.

Islamiska samfundet fördömer

Ordföranden för Svenska islamiska samfundet Abd al Haqq Kielan fördömer självmordsbombningen i Stockholm. Han är frustrerad över att de som gör något sådant tror att de håller på med islam. Islam har varit emot sådant här hela tiden, säger han till Aftonbladet. Fenomenet att blanda in våld i islam har inte funnits förrän de senaste 40 till 50 åren, säger han.

Gärningsmannen i Stockholm skadar enligt Abd al Haqq Kielan alla muslimer i Sverige.

(Av Lasse Gustafsson)