Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Premiärminister Thaci vann i Kosovo

Glädjescener vid PDK:s valvaka

Premiärminister Hashim Thacis styrande demokratiska parti vann gårdagens parlamentsval i Kosovo.

Enligt preliminära resultat från valkommissionen har det socialdemokratiska regeringspartiet DPK fått 33,5 procent av rösterna. Den främsta rivalen, högerpartiet LDK skulle ha fått mindre än väntat, endast 23,6 procent. Det nygrundade Självstyrelsepartiet väntas bli trea.

Det var det första parlamentsvalet i Kosovo sedan landet utropade sig självständigt år 2008.

Valet uppges ha förlöpt lugnt, men i den serbdominerade norra delen av landet stängdes vallokalerna i förtid på grund av hot,
trots att många fortfarande stod i kö för att avlägga sin röst. Serbien, som fortfarande anser Kosovo som sin provins, hade uppmanat de serbiska väljarna till valbojkott.

Valet har präglats av etnisk spänning som i värsta fall kan splittra landet. Uppmaningen att bojkotta valet har ökat rädslan för att landet splittras i en serbisk norra del och en albansk del i söder.

Över 30 000 valobservatörer har övervakat valet. Det höga valdeltagandet som i vissa områden uppgick till 95 procent har fått de andra partierna att tala om valfusk. Också europeiska valobservatörer har rapporterat misstankar om valfusk i vissa områden.

Thaci måste ha stöd av andra partier för att kunna bilda regering, och regeringsförhandlingarna väntas bli svåra.

Mot korruption och för bättre ekonomi
Båda de största partierna hade före valet lovat att bekämpa korruptionen och förbättra ekonomin. En koalition med både DPK och LDK ledde Kosovo då landet utropade sig självständigt.
Koalitionen bröt samman i november bland annat på grund av en tvist om presidentvalet. Parlamentet har 120 ledamöter.

Kosovo är ett av Europas fattigaste länder, och arbetslösheten uppgår till nästan 50 procent, enligt Världsbanken.

(Av Lasse Gustafsson)