Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt fler äter smör

Smör

Finländarna äter mera smör än tidigare. Mejerierna rapporterar om en ökning av smörkonsumtionen med sex till sju procent jämfört med fjolåret.

Det är första gången på drygt 40 år som det sker en ökning. Tidigare har den årliga smörkonsumtionen alltid gått ner. Samtidigt har intresset för så kallade light-produkter minskat, säger man på Valio. Orsakerna till en ökad smörkonsumtion är många och det finns inte en enda orsak till ökad konsumtion.

En orsak till ökningen beror troligen på den fettdebatt som uppstod efter TV- programmet MOT:s avslöjanden som kullkastade sambandet mellan smöranvändning och höga kolesterolvärden. På Valio säger direktör Reima Luomala att det också har funnits ett dämpat tryck bland konsumenter att ändra sina attityder till olika matfetter.
- Finland tycks följa Sverige också härvilag. Där har det redan länge pågått en debatt om olika matfetter, säger Luomala. Enligt Valio-chefen anses smöret vara en äkta naturprodukt som tilltalar konsumenterna. Det finns också olika dieter som godkänner en måttlig användning av smör.

Kostrådgivare Linda Hongisto på Folkhälsan varnar för konsekvenserna av ökad smöranvändning.
-Man kan förstås använda smör i små mängder men faran ligger i de mättade fetter som finns dolda i kött och bakverk, säger hon.
Om man använder smör ska man också se till att man äter omättade fettsyror som finns i matoljor och fisk, säger Linda Hongisto. Om finländarna drastiskt ökar användningen av smör kommer det på sikt att leda till ett ökat antal krans-och kärlsjukdomar, säger man på Folkhälsan.
Därför kommer myndigheterna inte att ändra på de kostrekommendationer som finns, tror man där.

(Av Henrika Juslin)