Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Misstankar om mobbning vid Kårkullaenhet i Sibbo

Från 2010
Uppdaterad 07.08.2014 16:57.
Ett ensamt barn
Bild: Yle

Det föreligger misstankar om mobbning av en klient inom Kårkulla-enheten i Sibbo.

En förälder - som vill vara anonym - säger till Radio Vega Östnyland - att det handlar om regelrätt mobbning. Föräldern säger att barnet förstår själv att han behandlas illa och har därför kontaktat sin psykolog. Psykologen har i sin tur frågat föräldern, om hon tror att barnet kan bo kvar på enheten eftersom han blir så illa bemött.

Inom organisationen De utvecklingsstördas väl i Östra Nyland är man väl förtrogen med fallet. Organisationen har senaste höst skrivit en rapport till justitieombudsmannen angående Kårkullas verksamhet. I den rapporten nämns också Sibbo-fallet.

"Det här är på riktigt. Det handlar inte om hysteriska eller överbeskyddande föräldrar," säger en styrelsemedlem vid De utvecklingsstördas väl i Östra Nyland som också hon vill vara anonym.

Det att de som uttalat sig för Vega Östnyland väljer att vara anonyma och inte hörs med egna röster i inslagen, beror enligt deras egen utsago på att de inte vill utsätta klienten för ännu mera obehag.

Gunilla Backman - regional ledare för Kårkulla i Östra Nyland - säger sig ana vem fallet handlar om men säger att hon inte kan uttala sig om enskilda fall på grund av sin tystnadsplikt.

(Av Stefan Härus)

Läs också:
Extern utredare med i fallet Kårkulla
FDUV: Kårkulla känsligt för kritik
Beslutsfattare i Sibbo upprörda över Kårkullafallet
Våld mot utvecklingshämmade vid Kårkullaenhet i Sibbo
"Jag ber de anonyma vårdarna kontakta mig"
"Grova anklagelser som vi måste utreda grundligt"
"Situationen är bättre på Kårkulla i Österbotten"