Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Terrormisstänkta i Danmark häktade

Från 2010
Bild: Reuters

En dansk domstol har beslutat häkta tre av de fyra som greps i Köpenhamn i går misstänkta för att ha planerat en terrorattack.

Fem personer greps i Danmark och en i Sverige. De misstänkta tros ha planerat attacker mot Jyllands-Posten som år 2005 publicerade de omstridda karikatyrerna av profeten Muhammed.

Åtminstone fyra av dem som greps i går har bakgrund i Mellanöstern eller Nordafrika, och minst tre av dem har svenskt medborgarskap. Personerna var kända för säkerhetspolisen sedan tidigare.
Militant bakgrund

De gripna tros ha planerat attacker inom de närmaste dagarna mot tidningen Jyllands-Postens lokaler i Köpenhamn.

Jyllands-Posten publicerade 2005 en serie karikatyrer på profeten Muhammed, som väckte våldsamma reaktioner i den muslimska världen.

Den danska säkerhetspolisen PET grep fyra män i åldern 26, 29, 30 och 44 år i Köpenhamnsområdet. Den femte mannen, en 37-årig svensk medborgare, greps i Stockholm. PET har kommit över bland annat vapen, ljuddämpare och ammunition.
Under uppsikt en längre tid

Enligt polisen har männen kontakter till internationella terroristnätverk och svenska säkerhetspolisen har hållit männen under uppsikt en längre tid. Deras terrorplaner var också kända för polisen sedan några månader tillbaka.

Enligt den danska justitieministern var terrorplanerna de allvarligaste som hittills har uppdagats i Danmark.

Den svenska säkerhetspolisen säger att ett allvarligt terrorbrott kunde avvärjas genom ett effektivt och nära samarbete mellan Danmark och Sverige. Enligt Säpo har de gripna inga kända kopplingar till attentatsförsöket i Stockholm den 11 december i år.

Skyddspolisen i Finland säger att man följer med läget, men tror inte att situationen har någon omedelbar påverkan på Finland.

(Av Frida Ahtokari)