Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oppositionen i Vitryssland på knä

Kravallpolis stötte samman med demonstranter som försökte storma parlamentsbyggnaden

Oppositionen i Vitryssland har slagits ned med besked efter den stora demonstrationen i huvudstaden Minsk den nittonde december. Fortfarande sitter omkring två hundra personer arresterade. Av dem är nästan tjugofem gripna av säkerhetstjänsten KGB.

De som sitter fångna hos KGB misstänks på politiska grunder medan de andra bland annat har dömts till arrest på grund av brott mot ordningsregler.

Under slutet av december slog myndigheterna till mot så gott som alla oberoende journalister i landet. Många greps och deras material och datorer beslagtogs. Det har i praktiken lett till att de oppositionella internettidningarna inte fungerar.

Just nu är stämningen i Vitryssland dämpad bland dem som är politiskt aktiva, säger journalisten och forskaren Viktor Martinovitj. Samtidigt konstaterar han att den största delen av befolkningen varken känner till våldet mot oppositionen eller bryr sig om den saken.

Martinovitj tror att president Aleksandr Lukasjenko kommer att hålla fast vid makten till varje pris och därför väntas de som sammankallade demonstrationerna efter valet dömas till långa fängelsestraff.

(Av Mia Welling)