Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Är Ryssland mera rasistiskt än tidigare?

Polisen griper demonstranter i Moskva den 31 juli 2009.

I december i fjol utbröt stora slagsmål i samband med en olaglig demonstration i centrum av Moskva. De som slogs var å ena sidan rasister och nynazister, å andra sidan människor som har flyttat till Moskva från de ryska kaukasiska republikerna. Hundratals demonstranter greps i samband med den här händelsen.

Sedan dess har man i tidningar, tv och på olika webbplatser fört en häftig debatt om huruvida rasismen och främlingsfientligheten har ökat i Ryssland. Vissa hävdar att det är så och att det innebär ett hot mot samhällsfreden. Bland anat de extremistiska organisationerna vill gärna att man skall uppfatta dem som starka och tro att de har möjlighet att påverka samhällsutvecklingen.

Sociologen Aleksander Tarasov som är expert på rasism och extremism säger till Yle att rasismen inte alls har ökat. Tvärtom, säger Tarasov, det är inte längre moderna bland ungdomar att vara rasist, nu lockar antifascisterna istället nya medlemmar.

Tarasov hävdar att det i själva verket är så, att makthavarna i landet vill få människor att tro att extremismen är farligt stark. Det vill man sedan använda som ett argument för att begränsa rätten till demonstrationer.

Makthavarna måste helt enkelt hindra protester för att ha en chans att vinna presidentvalet nästa år, säger sociologen Aleksander Tarasov.

(Av Peter Sjöholm)