Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Klart samband mellan narkolepsi och vaccin

Från 2011
Bild: Yle

Det finns ett samband mellan vaccineringarna mot svininfluensa och de ökande fallen av sömnsjukdomen narkolepsi. Det slås fast i den mellanrapport som Institutet för hälsa och välfärd THL publicerar i dag. Enligt THL är det sannolikt att Pandemrix-vaccineringarna var en bidragande orsak till att fallen av narkolepsi ökade bland 4 till 19-åringarna i vårt land under 2009 och 2010.

Det måste enligt THL ändå finnas någon annan faktor som tillsammans med Pandemrix ledde till de ökande narkolepsifallen, men vilken den är känner man fortfarande inte till. Vid sidan av Finland ökade narkolepsifallen också i Sverige och på Island.

THL utesluter att det skulle ha varit något fel på de partier av Pandemrix som Finland tog emot. THL:s generaldirektör Pekka Puska bad vid presskonferens om ursäkt för det som skett av de insjuknade och deras föräldrar.
Risken ökade niofalt
60 personer mellan 4 och 19 år insjuknade i narkolepsi under 2009 och 2010. Av de insjuknade hade 52 - eller 90 procent - vaccinerats med Pandemrix mot svininfluensa. Jämfört med icke-vaccinerade 4 till 19-åringar löpte de en niofaldig risk att drabbas av narkolepsi. Störst var risken bland 5-15-åringar.

I de fortsatta utredningarna försöker man identifiera vilka andra infektioner eller incitament som tidsmässigt sammanföll med vaccineringarna. Vidare vill man utreda om de som insjuknat i narkolepsi har ett annorlunda immunförsvar i förhållande till Pandemrix och H1N1-viruset och i vilken mån generna och miljön påverkade. Den slutliga rapporten blir klar i augusti.
Läs också: vår tidigare bevakning om svininfluensan !

Läs om narkolepsi på Webbdoktorns sajt!

(Av Sara Langh)