Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Nokia inleder "strategisk allians" med Microsoft

Från 2011
Nokias vd Stephen Elop och Microsofts vd Steve Ballmer presenterade samarbetet i London i februari

Nokia kommer att inleda ett nära samarbete med det amerikanska it-bolaget Microsoft. Bolagen förenar sina krafter inom mobiltelefoni. Det innebär att Nokia tar i bruk Windows Phone som operativsystem i de dyrare telefonerna.

Bolagen är inte villiga att meddela när den första gemensamma telefonen kommer ut. Enligt Nokias vd Stephen Elop är tron att Nokia genom samarbetet ska kunna utveckla telefoner snabbare än någonsin tidigare.

Enligt Elop och Microsofts vd Steve Ballmer bidrar båda parter med otroliga tillgångar till samarbetet.

- Tillsammans äger vi flera av världens mest beundrade varumärken, inklusive Windows, Office, Bing, Xbox Live, Navteq och Nokia, konstaterar de i ett gemensamt pressmeddelande.

Enligt Elop har marknaden förändrats från en kamp mellan telefoner till en kamp mellan ekosystem.

- Det här är en chans att tillsammans leda ett nytt, innovativt ekosystem, säger han.

Han konstaterar samtidigt att Nokia har varit på en "komplex resa", men att skutan nu pekar framåt.

Symbians framtid oklar
Nokiaenheten Devices and Services kommer att omorganiseras. I framtiden kommer enheten Smart Devices utveckla smarttelefoner i samarbete med Microsoft, medan enheten Mobiles Phones koncentrerar sig på enklare modeller. Mobiles Phones kommer också i fortsättningen att förlita sig på operativsystemet Symbian.

På länge sikt är ändå Symbians framtid oklar. Nokia meddelar att strategin är att erbjuda Symbian-användarna en "övergång till framtidens utrustning". Nokia väntar sig ändå att sälja 150 miljoner Symbian-telefoner de närmaste åren.

Övergången tar två år
Nokia räknar med att övergången till den nya strategin kommer att ta två år. Bolaget ger därför ingen ekonomisk information hur mobilförsäljningen kommer att utvecklas i år.

New York Times uppger, med hänvisning till en anonym källa, att både Microsoft och Google har erbjudit Nokia hundratals miljoner dollar för att ta i bruk deras operativsystem.

Enligt Elop har Nokia också varit i kontakt med Google, men ansåg ändå Microsoft vara en mera attraktiv samarbetspartner.

Samarbetet är en stor seger för Microsoft. För tillfället har Windows Phone en marknadsandel på kring två procent. Med draghjälp av Nokia borde marknadsandelen nu börja öka.

Samarbetet är inte exklusivt. Andra tillverkare kommer också fortsättningsvis att kunna använda sig av Windows Phone.

Elop har inte tidigare gått ut i offentligheten med hur han vill utveckla Nokia. Han tillträdde som vd för Nokia i september i fjol.
(Av Henrika Juslin)