Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Afghanistan krävde sitt andra dödsoffer

Publicerad 15.02.2011 19:52.

En finländsk fredsbevarare dödades i samband med en explosion i Afghanistan i går. Fredsbevararnas fordon välte då det körde på en vägbomb klockan 9.45 finländsk tid.

Den finländske premiärlöjtnanten Jukka Kansonen klämdes ihjäl under fordonet. Attacken inträffade nära staden Aybak i Samanganprovinsen då fredsbevararna var på väg till en skjutbana.
Flera attacker har riktats mot de finländska fredsbevararna under de senaste månaderna.

Utrikesminister Alexander Stubb säger att operationen i Afghanistan fortsätter som planerat trots det inträffade.

Det är fråga om det andra finländska offret i fredsbevararstyrkan i Afghanistan. Det förra dödsfallet inträffade i maj 2007, då en fjärrstyrd granat exploderade i närheten av den finländska styrkan.
Statsledningen uttrycker sitt deltagande
- De finländska fredsbevararna i Afghanistan gör ett värdefullt arbete för att stabilisera samhället under krävande och farliga förhållanden. Jag har just mottagit det sorgliga beskedet om att en finländsk fredsbevarare omkommit under Isaf-operationen i Afghanistan, säger försvarsmaktens överbefälhavare, president Tarja Halonen.
- Jag vill uttrycka mitt djupa deltagande till den i sitt uppdrag omkomna fredsbevararens anhöriga och närstående, säger Halonen.
Statsminister Mari Kiviniemi konstaterade att den omkomne arbetade för ädla målsättningar. Också utrikesminister Alexander Stubb har framfört sina kondoleanser till den stupades anhöriga.
Försvarsminister Jyri Häkämies säger att fallet kommer att utredas noggrant.

(Av Sara Langh)