Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norge: Oljan har nått land

Fraktfartyget Godafoss

Kustverket i Norge bekräftar att oljan från det grundstötta fraktfartyget Godafoss har nått land. Fartyget gick på grund i går kväll och stora mängder olja läckte ut i havet.

Faktaruta Fartygstyp: Frakt
Byggnadsår: 1995
Längd x bredd: 165 m x 28 m
Dödvikt: 17042 t
Djupgående: 8,6 m
Destination: Helsingborg
Flagga: Antigua Barbuda (AG)

Oljan har enligt kustverket nått ögruppen Hvaler. Samtidigt har den norska kustbevakningen lyckats stoppa oljeläckaget med hjälp av högsjölänsar.Oljeläckan breder nu ut sig en fyra kilometer lång remsa. Oljan hotar också den svenska kusten.

Det är oklart hur mycket olja som redan har hunnit läcka ut från haveristen sydost om Oslofjorden. Fartygets båda bränsletankarna skadades i grundstötningen. Man uppskattar att det fanns omkring 500 ton dieselolja ombord.

- Det kom ett containerfartyg och plötsligt slog det back och så hörde jag ett oljud. När jag gick ner till stranden såg jag att fartyget stod stilla och att åtminstone två containrar hade lossnat. Jag kan inte säga att jag hörde själva grundstötningen men jag hörde klart att nåt var helt fel, säger ögonvittnet Hans Thorstensen till NRK.

Se NRK:s rapport från i morse:

Det isländska fartyget Godafoss beräknas ha haft omkring 800 ton olja i sina bränsletankar då hon gick på grund. Ännu är det inte frågan om en oljekatastrof, men i närheten av oljeläckan finns en nationalpark till havs.

Ombord på fartyget finns 14 besättningsmän. Ingen av dem skadades i olyckan.

Kustområdet utanför Hvaler är känt för att vara svårnavigerat. När olyckan inträffade hade lotsen just lämnat fartyget, uppger tidningen Aftenposten.

Se Kystverkets videoklipp från platsen:

Se webbkamera från området!
Var på kartan?
Visa större karta

(Av Mia Welling)