Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Malmström: Dödandet måste ta slut

EU-kommissionären Cecilia Malmström

EU-kommissionären Cecilia Malmström med ansvar för migrationsfrågor inom unionen, tror inte på någon stor flyktingström från Libyen till Europa. Däremot tror hon att grannländerna Tunisien och Egypten kommer att tvingas ta emot de största flyktingströmmarna från Libyen.

Enligt Malmström är det därför viktigt att stöda Tunisien och Egypten med humanitär hjälp. Internationella erfarenheter har visat att man oftast flyr till grannlandet, inte längre bort.

Det besinningslösa dödandet i Libyen måste ta slut, framhåller Malmström.
"EU stöder alla demokratisträvanden"
- EU är färdigt att stöda alla de arabländer som strävar mot större demokrati i sina länder, framhåller den svenska kommissionären under sitt Finlandsbesök på måndagen.

Malmström har förhandlat med justitieminister Tuija Brax(De gröna) och Europa- och migrationsminister Astrid Thors(SFP).

Under mötet diskuterades förutom det aktuella läget i arabländerna och flyktingproblematiken också bekämpningen av internationell brottslighet. Bäst kan problemet bekämpas genom att förhindra internationella brottsligor att utöva penningtvätt i europeiska banker.
Justitieminister Tuija Brax tog för sin del upp arbetet mot barnpornografi och annat brottslighet på nätet.

(Av Anna Savonius)