Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Lipponen försvarar skolsvenskan igen

Från 2011
Paavo Lipponen
Bild: Yle

Nedmonteringen av välfärdsstaten måste ta slut och Finland ska inte styra in på en väg som hörde trettiotalet till. I stället skulle ett socialdemokratiskt alternativ där man har respekt för alla människogrupper vara att föredra. Det var budskapet på i dag då Finlands svenska socialdemokrater samlades för distriktsfullmäktigemöte i Helsingfors.

FSD ställer upp sju kandidater i riksdagsvalet i april och ordföranden Steven Frostdahl är hoppfull inför valet. Enligt Frostdahl siktar FSD på att ta tre mandat i riksdagen.

Tidigare socialdemokratiske statsministern Paavo Lipponen var inbjuden som talare på mötet. Kritiken mot den obligatoriska skolsvenskan i Finland kallar Lipponen för andlig regression. Centern har enligt honom börjat leka med elden i språkfrågan.
De konservativa fick en känga
Han riktade också hård kritik mot de konservativa partiernas EU-ledare, som hade samlade till möte i Helsingfors. Enligt Lipponen var det de europeiska "bättre måendes klubb" som var på besök.

Lipponen kallar de konservativas lösningar på finansproblemen inom EU för en blandning av disciplin och straff och säger att det inte löser Europas problem. Vid sitt möte var partiledarna ense om att det behövs en stramare ekonomisk politik för att återställa förtroendet på marknaden. Samtidigt måste också privata investerare ta sitt ansvar för ekonomiska kriser.

Partiledarna förhöll sig reserverade till Irlands begäran om lägre räntor på sina nödlån. Men Irland fick ändå inte direkt avslag på sin önskan, som nu ska diskuteras på EU:s kommande toppmöte.

I mötet som leddes av Samlingspartiets ordförande finansminister Jyrki Katainen deltog bland andra EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, EU-presidenten Herman van Rompuy och Italiens premiärminister Silvio Berlusconi.

(Av Anna Savonius)