Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU sänder delegation till Benghazi

EU har sänt en delegation till rebellhuvudstaden Benghazi i Libyen. Delegationen ska skaffa fram uppgifter och utvärdera läget som underlag för EU:s åtgärder mot våldet i Libyen.

Samtidigt fortsätter Muammar Gaddafis trupper sina bombattacker mot rebellerna. I dag har Gaddafis trupper återtagit staden Zuwarah, uppger nyhetsbyrån Reuters. Tidigare i dag attackerade libyska stridsflygplan staden Ajdabiyah.

Gaddafis trupper tros försöka ta sig till Benghazi, som är rebellernas viktigaste fäste, för att omringa den.

Samtidigt möts utrikesministrarna från världens åtta största ekonomier G8 i dag i Paris för att diskutera Libyen. Ministrarna ska i huvudsak diskutera en möjlig flygförbudszon över landet.

Enligt analytiker finns det en stor möjlighet att Gaddafis trupper kan ha vunnit innan världens ledare har kommit överens om hur man ska agera i konflikten.

Storbritannien och Frankrike har arbetat fram ett utkast till FN-resolution om en flygförbudszon. Och Arabförbundet gav utkastet sitt stöd under veckoslutet. Storbritannien och Frankrike lyckades ändå inte övertyga resten av EU-länderna att stöda utkastet under toppmötet i fredags.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax har Ryssland belagt Gaddafi och hans familj med inreseförbud i landet. Därtill förbjuds familjen utföra ekonomiska affärer i landet.

(Av Peter Sjöholm)