Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN-chefen kräver eldupphör i Libyen

Från 2011
Gaddafianhängare i Tripoli
Bild: EPA / Mohamed Mezara

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon krävde på onsdagen ett omedelbart eldupphör i Libyen. Ban sade sig vara oroad av tecknen på att regeringstrupperna står i beråd att attackera staden Benghazi.

Den statliga tv:n i Libyen uppmanade tidigare i dag alla väpnade styrkor som befinner sig i de östra delarna av landet att delta i regeringens offensiv mot rebellfästet Benghazi.

Samtidigt sade den libyske ledaren Muammar Gaddafis son Saif al-Islam att regeringstrupperna är nära Benghazi och att striderna snart är slut. Allt är över om 48 timmar, sade al-Islam i morse, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det har också kommit in rapporter om intensiva strider om staden Misrata. Regeringstrupperna anfaller staden från tre olika håll. Invånarna säger att staden utsätts för häftig artillerield och att minst fem människor dödats hittills.
Regeringsstyrkor har enligt egna uppgift lyckats erövra staden Ajdabiya, en viktig trafikknutpunkt 160 kilometer söder om Benghazi.

Gaddafi talade i går i libysk tv och svor att krossa rebellerna, som han kallade för råttor, hundar och förrädare. Han anklagade också västländerna för att försöka komma åt Libyens olja.

Risk för hårda strider

Om Gaddafis styrkor når staden Benghazi kommer striderna att bli hårda, säger den svenska säkerhetspolitiska analytikern Katarina Engberg. Oppositionen har ryggen mot väggen. Det enda sättet att undkomma är att fly i förväg eller evakueras av något vänligt sinnat land från havet.

- Det tror jag inte att kommer att ske utan jag tror att de kommer att slåss för sina liv. Det är svårt att se att inte också civilbefolkningen riskerar drabbas hårt om det blir motstånd, säger Engberg.

Å andra sidan vet Gaddafi att en slakt i stor skala på civila han utlösa en reaktion på ett ingripande utifrån.

Engberg tror att Libyen kan fungera som ett dåligt exempel för andra länder i regionen om Gaddafi slutligen lyckas kväsa upproret. I länder som bygger på auktoritära regimer med militära resurser, som Syrien, kan självförtroendet öka och de inser att en sådan situation som i Libyen går att hantera.

(Av Rabbe Nilsson)