Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Portugal inte ännu i akut kris

EU-representanter

Portugals regering avgick i går kväll efter en omröstning i landets parlament. Förvirringen torde vara fullständig inför EU-toppmötet som inleds i dag.

Stats- och regeringscheferna borde fatta en mängd viktiga beslut, men i och med Finland och Portugal står de bakbundna från flera håll.

Portugals regering avgick

Portugals regering avgick i går kväll efter en omröstning i landets parlament. Parlamentets majoritet röstade mot regeringens förslag till ett nytt ekonomiskt åtstramningsprogram - det fjärde inom tolv månader.

Premiärminister José Sócrates och hans minoritetsregeringen gjorde vad de lovat och avgick som en följd av omröstningen.

En mycket känslig tidpunkt
Den portugisiska regeringskrisen kommer vid en möjligast känslig tidpunkt. Portugals ekonomi vacklar; räntorna är redan rekordhöga, ett lån måste omförhandlas i april, ett annat i juni - sammanlagt 9,5 miljarder euro.

Räntan för statsobligationer med 10-års löptid har stigit till 7,91 procent, vilket är den högsta nivån sedan Portugal tog i bruk euron. Räntenivån anses vara ohållbar i längden, vilket innebär att landet kan tvingas acceptera ett europeiskt räddningspaket. Räntorna har stigit i takt med att placerarnas förtroende för Portugals förmåga att återbetala sina lån har sjunkit.

Enligt Nordeas forsknigschef Roger Wessman är penningläget dock inte ännu kritiskt för Portugal:

Regeringen har hittills avböjt ett räddningspaket i EU:s och Internationella valutafonden IMF:s regi och hävdat att sparpaketen nog ska lyfta ekonomin igen.

Men i och med gårdagens omröstning är det stopp med de strävandena. Något nytt åtstramningspaket kommer inte att sättas i verket i en nära framtid.

Politiskt dödläge i två månader

Vad som händer nu är oklart. Enligt portugisisk lag kan nyval ordnas tidigast 55 dagar efter att den föregående regeringen upplösts. Det innebär ett politiskt dödläge i närmare två månader - i en situation där snabba ryck brukar vara att föredra.

Portugal kunde alltså tvingas gå med på ett räddningspaket för att komma undan de ohållbara räntorna på marknaden. Men vem är det som ska komma med en begäran om ett sådant paket? José Sócrates har inte längre mandatet, även om han ledde en övergångsregering fram till nyval. Alltså skulle en möjlig begäran om ett räddningspaket komma tidigast i maj-juni. Under tiden skulle marknaden fortsätta gissla Portugal med allt högre räntor.
Valet står mellan pest och kolera
Den nya regeringschefen kommer troligen från oppositionen d.v.s. den som röstat ner den föregående regeringen för att man inte vill ha fler åtstramningar.

Ändå är åtstramningar - ännu hårdare än de man genomfört hittills i Portugal - precis vad som är att vänta om Portugal under den nya regeringen tar emot krishjälp. Valet står mellan pest och kolera.
EU:s kreativitet prövas
Och så har vi Finland. Ytterligare ett land i utkanten av EU med val i antågande. Som inte säger sig kunna gå med på att utvidga den tillfälliga krisfonden så mycket som övriga euroländer skulle vilja.

Så sent som i måndags sade finansminister Jyrki Katainen att krisfonden i sin nuvarande omfattning räcker till även om Portugal skulle behöva räddas. Jovisst, men vad finns sedan kvar? Och hur förtroendeingivande är det i marknadskrafternas ögon?

Om Portugal behöver men inte vill eller kan begära om hjälp, och om Finland inte kan eller vill utöka räddningspaketet - då prövas kreativiteten hos EU-ledarna. Att stå handfallen inför det märkliga läget duger inte - varken i medborgarnas eller marknadernas ögon.

Läs också: Mycket på spel på EU:s toppmöte !

(Av Maria von Kraemer)