Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Krisfinansiering och skolsvenska på agendan

Från 2011
Partiledarna tentas i Tammerfors.
Bild: Yle

Partiledarna för Centern, Samlingspartiet och SDP stöder alla det nuvarande systemet med obligatorisk undervisning i båda nationalspråken. Endast Sannfinländarnas Timo Soini ville gå in för att göra undervisningen i det andra språket frivillig.

- En majoritet av Finlands folk vill slopa svenskan, konstaterade Soini.

Partiledarna uttalade sig i Yles direktsända valdebatt från Tammerfors.

Alla fyra partiledare var mer eller mindre överens om att lanseringen av E10-bränsle har misslyckats.

En medlem av publiken bad partiledarna ta ställning till våldtäktsoffers rätt till abort. Soini har tidigare vägrat svara på frågan med hänvisning till att "ingen annan partiledare får sådana här frågor." Nu meddelade han att endast att "människolivet är heligt", trots att frågan upprepades. De andra partiledarna konstaterade att den nuvarande lagstiftningen är fungerande.

Partiledarna var förtegna om vilka partier de helst skulle samarbeta med i en kommande regering. Vid utfrågningen underströk alla att det är valresultatet som avgör. Soini var den enda som pekade ut en attraktiv regeringspartner, och det var Seniorpartiet.

Frågan om EU:s krisfinansiering väckte en hetsig debatt. Enligt Soini är riksdagsvalet den folkomröstning som finländarna inte fick, då Finland införde euron. De övriga partiledarna tog avstånd från analysen.
(Av Peter Sjöholm)