Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Proteststämning kring Sannfinländarnas ärtsoppsgryta

Från 2011
Pirkko Ruohonen-Lerners valreklam under kommunalvalet 2008
Bild: Yle/Linda Söderlund

Sannfinländarnas potentiella väljare är missnöjda med nuläget. Aktuellts reporter besökte Hagnäs torg där Sannfinländarna parkerat sin husvagn. När hon presenterade sig som redaktör för Svenska Yle blev hon ombedd att flytta västerut till Sverige.

Många som uppger att de ska rösta på Sannfinländarna är öppet invandrarkritiska, eller till och med invandrarfientliga.

- Tiggarna måste bort, säger en kvinna som också anser att invandringspolitiken är för slapp. Man kommer hit och får lyx, säger hon.

Men långtifrån alla drivs av Sannfinländarnas invandrarkritiska linje. En kvinna säger att hon ska proteströsta för att hon är trött på partierna. Hon tillägger genast att hon inte har något emot invandrare.

En annan kvinna som brukade rösta på De gröna har blivit besviken på att De gröna stannade i regeringen trots att man röstade för mer kärnkraft. Dessutom anser kvinnan att de fattiga helt glömts bort av den sittande regeringen

- De rika mår som kungar medan ingen tar hand om de fattiga som blir allt fler, säger hon
Omstridd kandidat
Jussi Halla-aho, fullmäktigeledamot i stadsfullmäktige i Helsingfors väntas bli Sannfinländarnas valmagnet i huvudstaden.

För sina väljare berättar Halla-aho att han röstade på Toni Halme i det förra riksdagsvalet för att han var så trött på invandringspolitiken.

- Människor är väldigt arga och vill protestera. Invandringspolitiken intresserar mest och också vår ödmjuka EU-politik väcker kritik, säger Jussi Halla-aho.

Halla-aho säger också att människor berättar om egna dåliga erfarenheter om invandrare.

- Jag har fått höra hur invandrare med somalisk bakgrund har spottat på dem eller kört på dem med barnvagn i allmänna fortskaffningsmedel, säger Halla-aho.

Jussi Halla-aho är en omstridd person. Han har varit med och grundat Homma-Forum, ett åsiktsforum på internet med kontroversiella, ofta kraftigt invandrarkritiska åsikter.

Halla-aho har också dömts för brott mot trosfrid.
Han dömdes för ett blogginlägg där han utmålade islam som en religion som godkänner pedofili.

Han har också åtalats för hets mot folkgrupp, men det åtalet föll.

(Av Stefan Nordgren)