Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Konflikt inom Norwegian Air

Från 2011
Bild: Olav Stendal

En konflikt har brutit ut mellan piloterna och ledningen i lågprisflygbolaget Norwegian Air. Piloterna protesterar mot att Norwegian har börjat hyra in estniska piloter till märkbart lägre löner. Konflikten började när Norwegian öppnade en bas i Helsingfors och behövde fler piloter. Bolaget försvarar beslutet att betala de estniska piloterna lägre lön med att det sparar på kostnaderna, men att det också ger bolaget flexibilitet på sektorer där verksamheten startar upp.
Facket anser att avtalen inte innehåller de sociala förmåner som ordinarie Norwegian-piloter åtnjuter.

Enligt facket Parat, som driver frågan i arbetsrätten, skall avtalen också
gälla till exempel sjukdagpenning och annat som brukar avtalas mellan facket och arbetsgivaren. Att esterna dessutom har en lön som är 60 procent av norska löner ger företaget konkurrensfördelar som borde räcka. Att därutöver kring gå sedvanliga sociala utgifter kan inte godkännas, menar viceordförande Vegar Einan på fackförbundet Parat.

Facket menar att flygbolagen håller på att följa sjöfarten och flaggar ut eller försöker på annat sätt komma undan sociala avgifter.I Norge har en debatt om fackliga spelregler pågått sedan hösten.
Bland anant bad tjänstemannacentralen TCO sina medlemmar bojkotta lågpriosföretaget Ryanair eftersom bolaget har vägrat teckna kollektivavtal.

(Av Sara Langh)