Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Oroväckande att Sverige tvingas reagera"

Från 2011
Bild: Yle

Det är bra med uppmuntran från Sverige när svenskans ställning debatteras i Finland. Samtidigt visar det svenska nätverket Språkförsvarets initiativ för svenskan i Finland att situationen här är oroväckande allvarlig, säger Folktingets ordförande Anna-Maja Henriksson.

- Det känns bra med sympatier i en situation där det blåser iskalla vindar i förhållande till svenskans ställning i Finland och där många av oss finlandssvenskar känner ett ganska stort obehag inför diskussionen som pågår. Samtidigt vittnar det om att något håller på att gå alldeles snett i vårt land. Den språkliga minoriteten i ett land med två nationalspråk är så utsatt att man också utomlands måste börja reagera. Jag är på riktigt orolig för Finlands rykte utomlands.

Folktingsordförande Anna-Maja Henriksson ser svenskan som en inrikespolitisk fråga i Finland men säger att Sveriges regering kan bidra med andligt stöd.

- Andligt stöd är just det här att bli uppmuntrad att stå på sig och att konstruktivt föra framåt diskussionen om svenskan och tvåspråkigheten i Finland.

Henriksson kände inte till nätverket Språkförsvaret när Svenska Yle ringde upp henne och hon tror inte heller att initiativet leder till några konkreta åtgärder. Däremot ser hon att det kan spela en roll i debattklimatet att man utomlands börjar oroa sig för svenskans ställning i Finland.

Läs också: Språknätverk oroat över svenskan i Finland!

(Av Stefan Nordgren)