Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svensk oro för sannfinsk regeringsmedverkan

Från 2011
Timo Soini i SvD
Bild: SvD

Alla stora svenska medier har den här helgen uppmärksammat valet i Finland. Utgångspunkten verkar vara gemensam; den högerpopulistiska vågen, nationalister som tar poäng i invandrar- och språkstrider och belönas med regeringsplatser.

Sveriges Radio lördagsintervjuade statsminister Mari Kiviniemi. Hon tog sannfinnarna i försvar. - De är inte rasister - bara en del - svarade Kiviniemi på ihärdiga frågor om hur hon kan acceptera Sannfinländarna i ett regeringssamarbete.

Kiviniemi såg ingen signal av acceptans för populistpartierna i Norden, också om det skulle bli regeringssamarbete. - Det är folket som talar i valet, därefter följer man sitt gemensamma regeringsprogram, sade Centerordföranden i Dagens Eko.

SvD: Soini ger gubbarna revansch

Svenska Dagbladet fyllde på söndagen sju sidor med Finland. Ledarskribenten Claes Arvidsson analyserar Timo Soinis snabbt avfyrade one-liners, men hittar inte raka besked i allt som sägs.

- Någon svärmorsdröm är han inte precis. Överviktig och illa klädd står han i bjärt kontrast till de andra partiledarna, som både är yngre och håller sig med en mer urban och tidstypisk politikerpatina. Soinis grej är att att vara elefant i glashuset, konstaterar Arvidsson.

Affärsidén är att samla på missnöje som de etablerade partierna inte vill eller kan kanalisera. Det finns fler konfliktdimensioner i finsk politik än i Sverige. Soini erbjuder "folkhemsnostalgi" - så mycket bättre än socialdemokraterna. Han har hittat tomrummet mellan folk och elit, enligt SvD.

Går det att krama ihjäl dem?

Svenska Dagbladets Arvidsson, liksom många andra svenska skribenter, noterar de finländska partiernas önskan att "krama ihjäl" sannfinländarna, genom att tvinga dem ta ansvar i regeringen.

Finland ligger nära Sverige, men den politiska kulturen är något helt annat, här råder en sorts stabil konsensuskultur, noterar SvD i reportaget, som också refererar vad "vanliga" mänskor på Finlandsfärjan tycker.

Sannfinländarna inkluderas - en farlig strategi?

Nu är regeringsdörren öppen för populisten, skriver Eric Erfors i Expressen. På löpsedeln varnar han för Sannfinländarna.

- Nej. Sannfinländarna kan inte jämställas med Sverigedemokrater även om främlingsfientligheten och den extrema nationalismen ingår i partiets skafferi. Genom att öppna för regeringsmedverkan har de övriga partierna legitimiterat både Timo Soini, och hans partikamraters skruvade politik, skriver Erfors.

En specialkänga ges åt SFP, sannfinländarnas ideologiska motpol. SFP rear sin ideologiska själ inför möjligheten att få fortsätta i regeringen. Bedrövligt är bara förnamnet, enligt Eric Erfors på Expressen.

Åkesson: Svenska som myndighetsspråk inte rimligt

Dagens Nyheter har intervjuat Jimmie Åkesson, som inte bara ställer sig på Sannfinnarnas sida. Han går längre än så. - Jag tycker inte att det ska vara parallella språk som i dag, säger Sverigedemokraternas ordförande Åkesson i DN på lördag.

Han jämför finlandssvenskarna med samernas ställning som minoritet i Sverige. - Man ska vara snäll mot minoriteter. Men det är inte rimligt att man ska ha svenska som myndighetsspråk där det bor en väldigt liten del svenskar.

Svenska Dagbladet har hittat flera sverigedemokratiska riksdagsmän med liknande åsikter. - Det är en självklarhet att den finska befolkningen inte ska vara tvungen att lära sig svenska, säger riksdagsledamot Erik Almqvist. Finnar är inte svenskar, de är ett annat folk. Man kan inte kräva att de ska lära sig svenska.

Sannfinländarna är det parti i Finland som liknar oss mest, tycks vara en utbredd åsikt bland Sverigedemokratiskt partifolk, trots att Timo Soini i samma artikel säger att han inte alls känner till Sverigedemokraterna.

Språksamarbete ger handel

Övriga partier i Sverige är mer upprörda över Sannfinländarnas framfart. Svenskans ställning är direkt hotad av Sannfinländarna, säger socialdemokraternas riksdagsledamot Karin Åström i Dagens Nyheter.

Eva Björling, moderat minister i den svenska regeringen, påminner om den miljon kronor som Sverige årligen ger i stöd för kompetenshöjning av lärare och annat stöd till det svenska språket i Finland.

- Det är en del av vårt Sverigefrämjande, säger Björling som är nordisk samarbetsminister. Hon ser också en ekonomisk aspekt på den inflammerade språkfrågan. - Länder som har gemensamt officiellt språk handlar mer än dubbelt så mycket med varandra, hävdar minister Björling i Dagens Nyheter.

(Av Maria von Kraemer)