Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Thors: Integrationen offras på hatets altare

Från 2011
Astrid Thors

Vi ska inte vara naiva och blunda för att de främlingsfientliga krafterna i Finland är en del av ett välorganiserat nätverk i hela Europa. Vi riskerar att offra den goda integrationen på hatets altare, säger avgående migrationsminister Astrid Thors (SFP).

Enligt Thors började attityderna mot invandring förändras åren 2008-2009. Debatten var tidvis ganska hätsk och det var enligt henne många instanser och politiker som inte insåg sitt ansvar för att upprätthålla ett sansat klimat i Finland.

Man blev skrämd av att antalet asylsökande just då ökade. Nu då antalet asylsökande igen minskat nämner dessa instanser och politiker det inte, säger Thors.

Jag är rädd för att farhågor om omfattande invandring stannat kvar i allmänhetens sinne, säger Thors. Hon frågar sig hur många människor det kan vara som inser att Sverige hade 32 000 asylsökande i fjol medan vi hade 4 000 och därmed minsta antalet i Norden.

En del människor lyssnar inte
Thors försäkrar att hon gjort sitt bästa för att korrigera missuppfattningar om proportionerna och nyansera debatten. Hon påpekar dock att det finns slutna kretsar som är helt oemottagliga för myndighetsinformation och att det även kan finnas sådana som lägger dövörat till då de ser hennes ansikte.

Thors säger sig ha fått stöd i invandringspolitiken av ministerkollegerna i varierande grad. Hon säger att medierna spelat en viktig roll i att få ministerkolleger att uttala stöd för respekt och tolerans för andra.

De personliga påhopp Thors upplevt har gjort henne sorgsen, säger hon. Varför finns det så mycket illamående och varför är det så viktigt att gå åt en kvinna med uttryck som jag inte kan uttala offentligt, frågar sig Thors.

Hon framhåller att vi inte ska vara naiva och blunda för att de främlingsfientliga krafterna i Finland är en del av ett väldigt välorganiserat nätverk i hela Europa. Utvecklingen kan leda till att vi riskerar att offra den goda integrationen på hatets altare, säger migrationsministern.
(Av Patrick Holmström)