Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nyvalda vill minska på invandringen

Från 2011
Ung man i tåg.
Bild: Juha-Pekka Inkinen/Yle

En majoritet av nyvalda riksdagsledamöterna vill minska på mottagningen av invandrare och de skattefinansierade stöd som betalas till dem. Det visar en sammanställning av ledamöternas svar i Yles valkompass.

Av 191 kandidater som tog ställning till påståendet "Mottagningen av och de skattefinansierade stöden för invandrare måste minskas" höll 45 helt och 74 delvis med. 72 ledamöter var helt eller delvis av annan åsikt.

Bara i Ålands, Satakunta och Helsingfors valkrets tog en majoritet av kandidaterna helt eller delvis avstånd från påståendet.

Störst var motståndet i Södra Savolax, där hela 83 procent av ledamöterna var helt eller delvis redo att minska på invandringen. I Birkaland är 7 av 17 ledamöter, eller 39 procent, helt redo att minska på invandringen och stöden till invandrarna.

Av Sannfinländarnas ledamöter håller alla helt eller delvis med påståendet. Inom Centern är siffran 85 procent, inom Samlingspartiet 79 procent och bland KD 67 procent. Bland SDP:s ledamöter ansåg 35 procent av mottagningen av invandrare ska minska, bland De Gröna 10 procent och bland VF 7 procent. Av SFP:s ledamöter tog alla avstånd från påståendet.
(Av Peter Sjöholm)