Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordiska medier: Nationalismens seger i Finland

Från 2011

Valresultatet har kommenterats med oro i den svenska politiska toppen. Sverigedemokraterna gratulerar däremot Sannfinländarna som ett parti som i många avseenden liknar Sverigedemokraterna. Norska och danska medier skriver allmänt om nationalisternas seger i Finland.

Sannfinländarnas jättekliv framåt är inget annat än en röstrevolution, skriver Dagens Nyheter . Enligt tidningen har de tre stora partierna framstått som en elit som inte lyssnar på stora väljargrupper, utan turas om att sitta vid makten.

Flera statsvetare har talat om det här valet som en andra folkomröstning om EU-medlemskapet, och de som var emot medlemskapet på 90-talet har i hög grad gett sin röst till Sannfinländarna. Sedan får framtiden utvisa om Sannfinländarna kan infria deras förväntningar om en verkligt förändrad EU-politik, skriver DN:s kommentator.

Bildt och Juholt oroade
Sveriges utrikesminister Carl Bildt uttrycker oro över Sannnfinländarnas framgångar. Han skriver i sin blogg att det från svensk utgångspunkt finns anledning till oro inte minst över de tongångar mot det svenska minoritetsspråket som hörts från partiets sida.

Det handlar inte bara om respekten för landets tvåspråkighet utan också om viktig del av den dörr till det övriga Norden som historiskt varit av så stor betydelse för Finland, skriver Bildt.

Enligt honom skulle ett Finland som vände ryggen mot såväl Norden som Europa skulle bli ett annat Finland. Han tror dock inte att det går så långt. De andra stora partierna har en klar linje i dessa viktiga frågor, påpekar han.

De svenska socialdemokraternas nya partiledare Håkan Juholt säger i ett pressmeddelande att det är oroande att ett populistiskt parti som saknar bredd och samhällsansvar som Sannfinnländarna har rönt en sådan stor valframgång.

Sverigedemokraterna jublar
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uttrycker glädje över valresultatet i Finland. Det är mycket glädjande att kritiken mot massinvandring och europeisk överstatlighet fått ett så brett stöd i Finland. Min förhoppning är att det ska få en effekt också på den svenska debatten, skriver Åkesson i ett pressmeddelande.

Enligt Åkesson är Sannfinländarna ett parti som i många avseenden liknar Sverigedemokraterna och han gratulerar till ett mycket bra valresultat.

Aftonbladet: SDP borde skämmas
Den socialdemokraterna närstående tidningen Aftonbladet konstaterar att riksdagens minsta parti har definierat hela valrörelsen: antiliberalt, invandringskritiskt, kulturfientligt, antieuropeiskt och antisvenskt.

Desperata socialdemokrater har försökt lägga sig nära Sannfinländarna genom invandringskritiska utspel. De borde skämmas, skriver Aftonbladet i en ledare.

Expressen: Lämna Soini utanför!
För Jyrki Katainen handlar det nu om att välja mellan pest eller kolera: Soini i regering eller i opposition, skriver borgerligt liberala Expressen.

Tidningen framhåller dock att 80 procent av väljarna faktiskt inte röstade på Sannfinländarna. Så de kan och borde lämnas utanför.

En regering som släpper in populister rättfärdigar inte bara deras politik utan tenderar också att smittas av de enkla lösningarnas tyranni, anser Expressen.

Norska medier: Nationalisterna vann
Det norska rundradiobolaget NRK betecknar valresultatet som en brakseger för finska nationalister.

Även Aftenposten skriver om de starkt nationalistiska Sannfinländarna och noterar att ingen kandidat med invandrarbakgrund blev invald i den nya riksdagen.

Det korta och precisa sätt som Soini använt då han talat till folk under valkampanjen har varit en del av Sannfinländarnas succérecept. Nu kan det hända att de andra politikerna måste lära sig av honom för att tala väljarnas språk, skriver Afenposten.

Även i danska medier talas det om nationalisternas seger. De danska tidningarna nöjer sig dock mest med att referera resultatet och uttalanden utan egna redaktionella kommentarer.

Riksdagsvalet i Finland var under kvällen inte så högt uppe i danska medier som i de svenska och norska.

(Av Patrick Holmström)