Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vem ska sitta i regeringen?

Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen

De egentliga regeringsförhandlingarna kommer igång efter påsk, men redan nu är det klart att sonderingarna inleds med de tre största partierna, det vill säga Samlingspartiet, SDP och Sannfinländarna.

Enligt Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen följer det här valresultatet. Nu måste man lösa frågor gällande innehållet, säger han.

Också Sannfinländarnas ordförande Timo Soini är inne på samma linje. Soini säger till Svenska Yles nyheter att valresultatet måste respekteras och att Sannfinländarna bör sitta i regeringen.

FaktarutaDen nya riksdagen inleder sitt arbete på onsdag 27.4. Den största riksdagsgruppens ordförande sammankallar de övriga partiernas gruppordföranden som kommer överens om vem som blir regeringssonderare. Det är vanligen det största partiets ordförande, men det kan också vara någon annan. Regeringssonderaren förhandlar med övriga partier om ett regeringsprogram. Lyckas han eller hon inte enas om ett program med de tilltänkta regeringspartierna går uppdraget till någon annan. Så fortsätter man ända tills man har bildat en regering.

Socialdemokraternas partisekreterare Mikael Jungner anser också att Sannfinländarna sitter i nästa regering. Tidigare i dag sade Jungner att bollen nu ligger hos Jyrki Katainen.

Katainen ska redan den här veckan kontakta de andra partiledarna. På allvar kommer förhandlingarna igång nästa vecka.

Han vill inte spekulera om Svenska folkpartiet har en plats i den kommande regeringen. SFP ses ofta som Samlingspartiets parhäst.

Timo Soini ställer sig skeptisk till ett regeringssamarbete med SFP. Soini har tidigare sagt att Sannfinländarna och SFP kan sitta i samma regering.

Ledande Centerpolitiker har signalerat att partiet ska sitta i oppositionen under den här valperioden.

Regeringsförhandlingarna väntas räcka åtminstone fyra veckor.

(Av Stefan Nordgren)