Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nationalistiskt parti som driver rättvisefrågor

Från 2011
Sannfinländska valaffischer.
Bild: Yle

Sannfinländarnas framgång sänder ett starkt budskap från väljarna om ett missnöje med den nuvarande politiken. Det finns många därute som inte känner att regeringen under de senaste åren har försvarat deras intressen, säger Åsa Bengtsson, docent i statskunskap vid Åbo Akademi.

Sannfinländarna är ett populistiskt parti som kan vara svårt att placera på den politiska kartan, men enligt Bengtsson är det nog vänstervindar som blåser nu.

- Timo Soinis retorik är klassisk gammal vänsterretorik. Han vill försvara de svaga i samhället i första hand, säger hon.
Nationalistisk och fientlig

Bengtsson konstaterar att Sannfinländarnas anhängare är en brokig skara, men budskapet är att man har en väldigt nationalistisk syn på politiken. Man vill att problemen i det här landet ska lösas först och att finländare först ska ha det bra innan man börjar spendera pengar i andra sammanhang.

- Stämningen mot övriga grupper i samhället är fientlig. Det är tragiskt att höra. Ett slutet samhälle, ett nationalistiskt samhälle där alla påminner om varandra och beter sig enligt normen.

- Men samtidigt betonas rättvisefrågor, att man vill hjälpa dem som har det sämre.
Svåra regeringsförhandlingar

De största stötestenarna då det gäller att bilda regering tror Bengtsson att blir EU-frågor, och det finns också radikalt olika åsikter om välfärdsfrågor, pensionsåldern, invandrarpolitiken.

Allt beror också på vilka som sitter i regeringen, konstaterar Bentgsson. Klart är i alla fall redan nu att Samlingspartiet kommer att dra regeringssonderingarna.

Sett ur det finländska politiska sammanhanget och de traditioner som finns inom finländsk regeringsbildning finns det två principer: Det största partiet får chansen att bilda regering och får statsministerposten, det vill säga Samlingspartiet i det här fallet.

Den andra principen är att man måste ta hänsyn till valvinden.

- I det här valet finns bara en stark valvind, en orkan, och det är Sannfinländarnas starka valresultat, säger Bengtsson.

Ignoerar man Sannfinländarna går man emot en princip som många tycker att är rimlig och vettig och som har fungerat hittills.

- Tar man inte hänsyn till den här valvinden kommer den att slå tillbaka än värre nästa gång, säger Bengtsson.
Förskjutningar kommer att ske

Hon tror att vissa förskjutningar måste ske i politiken om Sannfinländarna är med i den kommande regeringen med Samlingspartiet. Att det blir en förskjutning i välfärdsfrågor och omfördelningsfrågor verkar troligt.

Bengtsson tror att Samlingspartiet måste komma emot i omfördelningsfrågorna. Det är svårt eftersom den ekonomiska situationen är sådan den är och det finns ganska strikta ramar, det vill säga det inte finns så mycket pengar att spendera.

Hon tror att Sannfinländarna blir tvungna att ge efter då det gäller frågan om stödet till andra EU-länder. Där har Samlingspartiet och Sannfinländarna haft helt motsatt inställning hittills.

Om Socialdemokrarna är med i en kommande regering kommer Socialdemokraterna och Sannfinländarna att tillsammans utöva ett starkt tryck på Samlingspartiet i omfördelningsfrågorna och för att hjälpa dem som har det sämst. Där kan Svenska Folkpartiet på ett rätt naturligt sätt jämka mellan parterna, tror Bengtsson.

(Av Stina Sirén)