Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tre stora bildar regering?

Från 2011
Jyrki Katainen träffar väljare i Helsingfors
Bild: Yle

De tre största partierna efter gårdagens val - Samlingspartiet, Socialdemokraterna och Sannfinländarna - är sannolikt de partier som bildar ny regering. Röstkungen Timo Soini säger att Sannf deltar i regeringsförhandlingarna med en egen agenda. Enligt Samlingspartiets partisekreterare Taru Tujunen är den här kombinationen är starkt alternativ. Sannfinländarna sitter med i nästa regering, bedömer Turunen, liksom några stödpartier.
Sannfinländarna blir tredje största parti i den nya riksdagen med 39 ledamöter.
Samlingspartiet är för första gången någonsin största parti med 44 riksdagsledamöter följt av SDP med 42 platser.

SFP behåller sina nio mandat.

Partisekretarna för Samlingspartiet, SDP och Centern dryftade den kommande regeringsbildningen i Yles morgon-tv i morse.
SDP ger Sannf grönt ljus
Också SDP:s partisekreterare Mikael Jungner anser att Sannf sitter i nästa regering. Bollen ligger nu hos Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen, sade Jungner.
Redan i går kväll signalerade Katainen att Sannf får grönt ljus.
Centerns partisekreterare Timo Laaninen upprepar sin ordförande Mari Kiviniemis synpunkt från i går kväll att valets stora förlorare Centern ska vara i opposition under den här valperioden. De stora problemet i regeringsförhandlingarna kommer att vara att hitta en gemensam melodi för de ytterlighetsåsikter som råder i fråga om EU-stödpaketen, säger Laaninen. I MTV3:s morgonsoffa sade Sannfinländarnas ordförande och valets röstmagnet Timo Soini att Sannf sitter med i regeringsförhandlingarna med en egen agenda. Vi är inget utfyllnadsparti, konstaterade han.

(Av Sara Langh)