Populismen på frammarsch i Europa
Populistiska partier har de senaste åren gått starkt framåt i Europa. Partierna får allt mer inflytande i bland annat Danmark och Nederländerna. De gamla etablerade partierna jagar nya strategier för att hålla populisterna tillbaka.
På bara några år har politiken i Europa gått igenom en dramatisk förändring. Debatterna om romer, slöjförbud, moskéer och minareter går het. Det talas om misslyckad integration och islamistiska terrorhot.
Samtidigt som högerpopulistiska och främlingsfientliga partier lockat allt fler väljare. Enligt forskare beror det bland annat på att ojämlikheten i samhället ökar.
Kan se sig i spegeln
Och politikerna kan definitivt se sig i spegeln.
- Det finns en oförmåga inom den politiska eliten att på ett bra sätt argumentera för allmänheten varför de fattar sådana beslut som de gör, säger Pasi Saukkonen, docent vid Helsingfors universitet.
- Det pratas så mycket om en klyfta mellan medborgarna och politiker men det finns en kärna av sanning också där, menar han.
Högerpopulistiska eller främlingsfientliga partier är nu representerade i 13 EU-länders parlament samt i Schweiz och Norge. I Italien sitter främlingsfientliga Lega Nord i regeringen, likaså i Schweiz har det främlingsfientliga Folkpartiet ministrar i regeringen.
I Danmark har Dansk Folkeparti genom att vara stödparti till regeringen kunnat påverka lagstiftningen. Det samma gäller för Geert Wilders islamfientliga Frihetsparti i Holland.
EU:s utveckling på spel
Om allt fler nationalistiskt inriktade partier kommer till makten i enskilda EU-länder så kan EU-samarbetet och unionens principer vara hotade.
- Om många medlemsländer skulle börja utmana unionens principer och tänka att man måste ta ett steg tillbaka till något slag av EEC-arrangemang, då blir det troligen ganska svårt att utveckla EU i dess nuvarande form, säger Saukkonen.
Isolering eller samarbete
I försöken att tygla de högerpopulistiska och främlingsfientliga partierna har allt från isolering till samarbete prövats. I Belgien slöt politiska partier från höger till vänster en pakt som uteslöt det nationalistiska partiet Vlaams Belang från alla regerande församlingar. Partiet blev trots det näst största parti i Flandern.
Och samarbete är bättre än isolering.
- Man måste ha gemensamma regler i politiken över vad som är tillåtet och vad som inte är det, säger Saukkonen.
- Men jag tror att om populisterna bär sitt ansvar i beslutsfattandet då är samarbete bättre än att bara hålla dem i opposition eller att isolera dem, säger Pasi Saukkonen.
(Av Stina Sirén)