Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SDP redo för regeringsförhandlingar

Från 2011
SDP:s partiledare Jutta Urpilainen under valkvällen
Bild: Yle

Socialdemokraternas partistyrelse har beslutat att partiet går med i regeringsförhandlingarna. Enligt ordförande Jutta Urpilainen är utgångspunkten en regering med Samlingspartiet, Socialdemokraterna och Sannfinländarna.

Urpilainen säger att partiet håller fast vid sin ståndpunkt att bankerna och investerarna ska bära en del av ansvaret för stödet till krisländerna inom EU.

Hon tror att det kan bli knepigt att komma överens om ett regeringsprogram med Sannfinländarna, men valresultatet är sådant att man måste försöka bilda regering tillsammans.

Bollen i regeringsförhandlingarna ligger hos Jyrki Katainen (Saml) som nu börjar dra regeringnsförhandlingarna, säger Urpilainen. Hon vill inte än så länge ta ställning till hur portföljerna ska fördelas eller om hon själv är villig att bli finansminister.

Sonderar med alla villiga

Också Samlingspartiets partistyrelse har sammanträtt. Den sannolika regeringssonderaren, Jurki Katainen säger att han kommer att diskutera med alla partier som är villiga att gå med i regeringen. Han vill inte i det här skedet säga hur många partier som behövs i regeringen.

Målsättningen är ett detaljerat regeringsprogram så att regeringen hålls ihop hela valperioden.

Katainen säger att han vill ha en regering som sänder ett starkt budskap om att alla människor är lika värda och att vi inte behöver några gränser mellan människorna.

(Av Stina Sirén)