Svenska tidningar fortsatt kritiska
De svenska tidningarna har i dag fortsatt med sina kritiska kommentarer till Sannfinländarnas frammarsch i riksdagsvalet i Finland. Det verkar råda ett kompakt motstånd eller oförståelse i den rikssvenska pressen mot tanken på att Sannfinländarna skulle sitta i Finlands kommande regering.
Liberala Göteborgs-Posten liberal underar om Soini verkligen kan kramas ihjäl. GP skriver: "Mardröm. Det är nog vad väldigt många finländare tycker sig ha vaknat till, inte i från. I förskräckelsen över Sannfinländarnas framgångar får man inte glömma att drygt 80 procent av finska väljare hade helt andra kandidater."
Likaså liberala Sydsvenskan i Malmö liknar Finlands regeringsförhandlingar vid en tango, "steg bakåt, steg framåt, sväningar, vaggningar, pauser och en och annan spark".
Sydsvenskan håller med den svenske utrikesministern Carl Bild om att ett Finland som skulle vända ryggen mot såväl Norden som Europa skulle bli ett annat Finland. "Finsk tango går alltid i moll. Men sorglig att se blir den först när någon försöker dansa ensam", avslutar Sydsvenskan.
"Finlands sak är svår", rubricerar Norrländska socialdemokraten som utkommer i Luleå. Finland har vaknat till en politisk verklighet som är svårare än vi någonsin kan ana. Valresultatet innebär den största förändringen i landets riksdag sedan 1945.
Finland har en mycket liten invandring och en skandalöst liten flyktingmottagning. Sannfinländarna rider ändå på främlingsfientlighet. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson gratulerar, föga överraskande, Sannfinländarna till valframgången, skriver Norrländska socialdemokraten.
Moderata Norrköpings tidningar slår på ledarsidan fast att Sannfinländarnas valframgång är ett underkännande av den finska modellen. Som väntat väntas en samlingsregering fortsätta regera, där samtliga stora partier är representerade. Sålunda kommer också Sannfinländarna att ingå.
Till skillnad från i Sverige, där knappt någon ens vill ses i samma bildruta som Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, handlar debatten i Finland främst om vilken ministerpost Sannfinländarnas Timo Soini ska få.
Förklaringen är flerfaldig. Den nervöst politiskt korrekta attityd många svenska politiker ofta gör sig skyldiga till är mindre vanlig i Finland, men dessutom är Sannfinländarna ett mindre radikalt parti med en helt annan bakgrund.
Norrköpings tidningar påpekar att det förstås är en finsk tradition med samlingsregeringar. Och genom att välkomna Soini kan man alltid också hoppas krama ihjäl hans politik! Alternativet vore en opposition dominerad av Sannfinländarna och kanske ännu större framgångar för samma parti i nästa val.
Givet denna utgång väljer Finland en relativt ovanlig, men mycket finsk, lösning på den nationalpopulistiska utmaning som i varierande utstäckning plågar många europeiska länder.
De vanligaste svaren är annars utfrysning, följt av samarbete utanför regeringen. Alldeles oavsettt attityd tenderar dock de nationalpopulistiska rörelserna att växa. Vi får se hur det går i Finland. För ett skäl till Sannfinländarnas framgång är missnöjde med den traditionella konsensuspolitiken. Väljarna har underkänt den finska modellen, anser Norrköpings tidningar.
Också i andra nordiska länder har Sannfinländarnas framgångar kommenterats. Danmarks största morgontidning Jyllands-Posten talar om Finlandisering, även om den danska tidningen har en lite annan ton än de svenska. Tidningen påpekar att Finland varit en entusiastisk och fullgod medlem i EU, medan de övriga nordiska länderna har varit mer skeptiska. Men nu har det såtts tvivel om EU också i Finland.
Med jordskedet i det finska valet har den stilla desintegrationen av EU fått ännu ett skott. JP räknar upp stödpaketet till Portugal och finnarnas generella misstänksamhet mot EU-byråkrati och EU-eliter över huvudtaget, kritiken mot invandringen och minskande nationella självbestämmanderätt. Det är en tendens som finns också i Danmark och andra europeiska länder inklusive kontinentens dominerande makter Tyskland och Frankrike, skriver Jyllands-Posten.
Norska Aftenposten skriver att tiden för den förutsägbara enigheten, som har gjort finsk politik så tråkig, men Finland till en pålitlig partner i Europa, nu är över. Aftenposten konstaterar att Sannfinländarna är svåra att placera politiskt, för Sannfinländarna är inte ett högerparti.
Däremot har nationalism och EU-motstånd varit viktiga i valkampanjen. I kultur- och invandringspolitiken kommer då det särfinska fram. Tidningen nämner den obligatoriska skolsvenskan och att partiet vill föra en strängare asyl- och invandringspolitik i ett land som har en långt lägre andel invånare med utländsk bakgrund de sina skandinaviska grannländer.
Tidningen förutspår svåra regeringsförhandlingar. Men i finsk politik är det få saker som anses omöjliga, anser Aftenposten.
Läs också: Nationalismens seger i Finland
(Av Patrick Holmström)