Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nya regeringen kan försvåra situationen för romerna

Från 2011
Tiggare i Helsingfors
Bild: Yle

De rumänska romernas framtid i Helsingfors är oviss. Romlägret i Socialcentret Satama i Fiskehamnen ser ut att vräkas den första juni och hela byggnaden hotas att rivas. Det färska valresultatet bådar inte heller gott för romernas framtid i landet. En striktare rompolitik är att vänta av den nya regeringen, tror Thomas Wallgren från SDP.

- Valresultatet kommer på kort sikt inte att ha någon större inverkan på rompolitiken i landet, men på lång sikt finns det en risk att man går i riktning mot ett förbud av tiggeri, i synnerhet om Sannfinländarna sitter i den kommande regeringen, säger Thomas Wallgren.

När det gäller metropolpolitiken ser Thomas Wallgren trots allt med tillförsikt på den nya riksdagen. Den ökade segregationen som är en av de största politiska utmaningarna i huvudstadsregionen är något hela den nya regeringen kommer att jobba aktivare mot, tror han.

- Alla är överens om att segregationen mellan de olika bostadsområdena i huvudstadsregionen är ett allvarligt problem. Det här gäller också Sannfinländarna, som enligt min uppfattning inte står så långt från de andra stora partierna i den här frågan.

Enligt Wallgren finns det valresultatet till trots hopp om att den nya regeringen kommer att göra framsteg i metropolpolitiken genom ökat samarbete över kommungränserna.

- Det här ökar möjligheterna att motarbeta segregationen genom en bättre bostads- och invandringspolitik i metropolområdet, anser Wallgren.

Han är ändå oroad över Sannfinländarnas invandringspolitik och tror att den kommer att göra invandrarnas situation svårare, vilket riskerar att öka motsättningarna.

I dag ordnas en demonstration utanför Kiasma för att Socialcentret Satama ska bevaras i Fiskehamnen och få fortsätta sin verksamhet där.

(Av Johannes Tabermann)