Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Thors undrar över Sannf utskottsval

Från 2011
Astrid Thors
Bild: Yle

Det är intressant att Sannfinländarna har prioriterat sådana utskott som inte har med finländarnas vardag att göra, säger avgående Migrationsminister Astrid Thors (SFP).

Om man verkligen skulle vilja göra något åt fattigdom eller marginalisering borde man ha valt andra utskott, enligt Thors.

- Det här tyder också på att Sannfinländarnas ordförande Timo Soini kommer att låta Jussi Halla-aho dra sin egen linje och det här dubbelspelet som Sannfinländarna har ägnat sig åt.

Soini har inga krav på en ändring av utlänningspolitiken medan Halla-aho har. Det här utskottet - förvaltningsutskottet kommer att vara ett starkt och viktigt utskott där många schismer avgörs, tror Thors.

Timo Soini hänvisar till att Halla-aho både har stöd inom den egna gruppen och bland folket, vad säger du om det?

Sannfinländarnas stöd i Helsingfors var det minsta av de valkretsar där Sannf kandiderade. Vi kommer att ha sakliga och osakliga diskussioner, det är klart, om migrationspolitiken, det är klart, säger Thors.

Hur mycket kan utskottets ordförande påverka den linje som utskottet tar i olika frågor?

Det är egentligen den föredragande ministern som har den avgörande rollen. Det varierar mycket, utrikesutskottet har traditionellt en friare roll, grundlagsutskottet och Stora utskottet är viktigare, där är ordförandens roll faktiskt mycket viktig, fastslår Astrid Thors.

(Av Anna Savonius)