Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hakkarainen: På landet talar vi lite annorlunda

Från 2011
Uppdaterad 04.01.2017 10:24.
Teuvo Hakkarainen
Bild: Yle

Sannfinländske riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen förklarar sitt famösa yttrande om invandrare med att han är från landet, där man talar om saker och ting på ett annat vis.

- Man är mer rättfram, man behöver inte ha tungan rätt i mun som här i söder, menar han.

Hakkarainen, 51-årig sågföretagare från Viitasaari och en av de många nyinvalda riksdagsledamöterna, har rört upp känslorna med sina motiveringar för en striktare invandringspolitik.
Helsingin Sanomats webbplats har publicerat en filmsekvens om Hakkarainens första dag i riksdagen, där han förklarar dagens asylpraxis:

- En negergubbe kommer till gränsen, och fast han inte kan säga annat än "asyl", så blir han vips insläppt i landet.

Hakkarainen är även gramse på alla muslimer som "dräller omkring" och som börjar "tjuta" från minareterna klockan fem på morgonen, och han ger prov på hur en muslimsk böneutropare låter i hans öron.

EU-kritiker trots stora stödsummor

Till Yles nyheter säger Teuvo Hakkarainen att man i Finland hittills har förskonats från den sortens oväsen han talar om, men att han är orolig för framtiden.

- Hur blir det sedan när hälften av befolkningen är muslimer?

På frågan om dylika yttranden lämpar sig för en parlamentariker, svarar Hakkarainen att han ännu inte riktigt kan sitt jobb.

- Men jag håller på att lära mej ... Jag är ju från landet. Säkert kan jag missta mej med enstaka formuleringar - det är sånt som händer. Jag lär mej av mina misstag.

Hakkarainen är också känd som EU-kritiker, vilket kan verka en smula märkligt med tanke på att hans företag fått 460 000 euro i stöd från EU. Själv ser han inget konstigt med en sådan inställning:
- Finland har betalat en hisklig mängd pengar till EU. Vi skulle säkert inte behöva lyfta nåt stöd om vi inte betalade så mycket.
(Av Mikael Schulman)