Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tuomioja skjuter ner Katainens Portugalplaner

Erkki Tuomioja

Stora utskottets ordförande Erkki Tuomioja (SDP) tillbakavisar Jyrki Katainens (Saml) förslag om att lösa frågan om ett stödpaket till Portugal redan före de egentliga regeringsförhandlingarna.

Katainen kommer först att tala med alla riksdagsgrupper och sedan vill han överlåta frågan till stora utskottet, som får ta det formella beslutet. Det skulle ge Katainen möjlighet att åka till Bryssel den 16 maj med riksdagens mandat.

Enligt utskottets ordförande Erkki Tuomioja kan frågan inte lösas på det sättet. Han hänvisar till att stora utskottet bara får ta ställning till förslag som kommer från regeringen.

- Det är rätt naturligt att frågan behandlas bland de partier som tänker bilda regering. Nog måste den kommande regeringen hitta en hållbar linje i frågan, säger Tuomioja.

Experter på statsvetenskap bedömer situationen som mycket sällsynt i finländsk politik.

- Att en så här stor fråga avgörs utanför regeringen och regeringsprogrammet har inte skett på flera årtionden, säger riksdagsforskare Ville Pernaa vid Åbo Universitet.

Katainen beslöt sig i går för att skjuta upp själva regeringssonderingen för att först nå en separat överenskommelse mellan riksdagspartierna om stödet till Portugal och de övriga formerna av stöd till krisländer.
(Av Peter Sjöholm)