Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Turkiet klarar sig bra utan EU"

Turkiets största stad Istanbul

Medlemsförhandlingarna mellan EU och Turkiet har sedan länge stampat på stället. I Turkiet har det här lett till att allt färre tror på ett turkiskt medlemsskap. Samtidigt går det, åtminstone ekonomiskt, rätt så bra för Turkiet just nu och många frågar sig därför om man faktiskt behöver gå med i unionen.

- Jag är ingen affärskvinna, men vi har klarat oss utan EU hittills och jag tror vi klarar oss bra utan EU också i fortsättningen, säger en äldre kvinna som jag träffar i en av de få parkerna i centrala Istanbul.

- Tidigare sågs EU som en viktig fråga, men jag tror inte att EU skulle föra med sig några stora förändringar för Turkiet. Jag tycker att Turkiet klarar sig bra helt på egen hand, säger Sirin Corum.

Turkiets väg mot ett närmare europeiskt samarbete har varit lång. De första förhandlingarna om ett närmande fördes redan i slutet av 1950-talet. Under EU-toppmötet i Helsingfors 1999 blev Turkiet officiellt ett kandidatland och år 2004 fattade man beslut om att starta direkta medlemsförhandlingar med Turkiet.

Religiösa minoriteter och pressfriheten problemområden
Medlemskapsförhandlingarna började år 2005, men för tillfället står de alltså så gott som stilla. Den senaste förhandlingsrapporten presenterades i november. I den välkomnar EU förändringar i grundlagen, som delvis reformerar det turkiska rättsväsendet.

Men samtidigt lyfter man också fram de stora problemen. Hit hör frågor som kurdernas och de religiösa minoriteternas ställning, samt till exempel problemen med pressfriheten.

Det som ändå för tillfället har stoppat förhandlingarna så gott som helt är frågan om Cypern. Turkiet har inte erkänt staten Cypern och EU vägrar därför ta upp sådana punkter till förhandling, som berör såväl Turkiet som Cypern. Inom EU finns det också de som är nöjda med att förhandlingarna inte går vidare.

- Jag tror inte att Turkiet har övergett tanken på Europa, trots att man ofta får höra att det skulle vara så, säger Joost Lagendijk forskare vid Sabanci Universitetet i Istanbul.

- För att en nystart i förhandlingarna ska vara möjlig måste Turkiet visa upp några symboliska handlingar speciellt i Cypern-frågan. Under de närmaste åren kommer inte så mycket att hända, men på lång sikt tror jag inte att det ser så dåligt ut. Maktskiften i Tyskland och Frankrike kan från EU:s sida sätta fart på förhandlingarna igen, säger Joost Lagendijk.

(Av Sara Mannsén)